Janković: Neustavne odredbe zakona

BEOGRAD, 24. septembar 2009. (FoNet) - Zaštitnik građana, Saša Janković, zatražio je danas od Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost odredbe Zakona o javnom informisanju, koja propisuje da samo domaće pravno lice ima pravo da osnuje javno glasilo, čime je uskraćeno pravo, garantovano Ustavom Srbije, domaćim fizičkim i stranim fizičkim i pravnim licima da osnivaju glasila.

U zahtevu Ustavnom sudu Srbije, Zaštitnik građana je tražio ocenu ustavnosti i odredbe po kojoj osnivač javnog glasila ne može preneti, niti na drugi način raspolagati, pravom na javno glasilo ili pravom na izdavanje javnog glasila, čime se krše sloboda privređivanja i imovinska prava.

Ocena ustavnosti zatražena je i za odredbu po kojoj nije dozvoljeno osnivanje javnog glasila pod istim ili sličnim imenom koje može izazvati zabunu u pogledu identiteta javnog glasila.

Time se, prema mišljenju Zaštitnika građana, prekomerno i neosnovano ograničava sloboda izdavanja javnog glasila tako što se identitet javnog glasila vezuje isključivo za ime.

Zaštitnik građana smatra da je povređen Ustav i za član kojim se u slučaju povrede zabrane ponovnog izdavanja istoimenog javnog glasila, pokreće postupak za privredni prestup i izriče mera privremene obustave izdavanja javnog glasila do pravnosnažnog okončanja postupka.

Zabrana izdavanja javnog glasila koje nije upisano u registar javnih glasila i novčana kazna za privredni prestup izdavanja javnog glasila koje nije upisano u Registar javnih glasila, nesaglasni su, prema mišljenju Zaštitnika građana, sa odredbama Ustava i zato je i za ovaj član zakona zatražena ocena ustavnosti.

Visina kazni koje su Zakonom o javnom informisanju propisane kako za privredne prestupe, tako i za prekršaje, viša je od kazni za prestupe i prekršaje propisane drugim zakonima i time je povređeno ustavno načelo jednakosti pred zakonom, ocenio je Zaštitnik građana.

Janković je istakao da je svestan velikog broja obraćanja Ustavnom sudu, pa je predsedniku Ustavnog suda Bosi Nenadić poslao dopis u kojem je ocenio da bi što skorija odluka suda u ovom postupku bila od velike koristi za potpuno ostvarivanje prava i sloboda građana.

Pogledajte još