Otkrijte da li ste i vi jedna od ONIH žena koje izluđuju ginekologa!

Ali ginekolozi su otkrili i ono što ih "izluđuje" kod pacijentkinja.

Izvinjenje jer se niste depilirali

Pregled kod ginekologa traje svega 7 do 11 minuta i budite sigurni da to vreme lekar neće razmišljati jeste li se ili niste depilirali.

"Mnogo mi se pacijentkinja izvinjava jer se nisu obrijale. Ali ja to i ne primećujem, niti znam da neko od mojih kolega na to obraća pažnju. Dlake su normalna pojava i svi ih imamo ", kaže ginekološkinja Morin Mulil.

Kada odložite pregled zbog menstruacije

Svi ginekolozi slažu se u jednom: ne odlažite pregled zato što ste dobili menstruaciju. Nove tehnologije koje se koriste za papa-test omogućuju da se dobiju ispravni rezultati iako je "ono" vreme u mesecu.

"Obavila sam mnogo porođaja i videla mnogo krvi. Draže mi je da se pacijenti drže zakazanih pregleda. Posebno je to važno ako obilno krvarite i to vas brine. Ima više smisla uraditi pregled tokom menstruacije jer će ginekologu biti jasnije šta se točno događa" objašnjava doktorka Dana Džejkob.

Kada sami sebi postavite dijagnozu

Postoje lekovi bez recepta kojima se možete obračunati s gljivicama tamo dole. "Ne dolazite na pregled usred korišćenja nekog leka, jer nam je tada vrlo teško uraditi pregled. Za doktora, infekcije urinarnog trakta trebaju vam antibiotici na recept i kada počnete da koristite antibiotik obavezno ga popijte do kraja" , kaže Bet Batalino, predsednica neprofitnog udruženja koje se bavi obrazovanjem žena o njihovom zdravlju.

Kada ne kažete koje lekove koristite

Možda mislite kako lekove koje pijete nije potrebno spominjati doktoru jer ne utiču na pregled ili kontracepcijske pilule po koje ste došli. Međutim, varate se. Ginekolog mora da zna šta od lekova uzimate jer to može itekako uticati na vaše zdravlje.

Kada ćutite

Ginekolozi tvrde kako žele da čuju sve što vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim.

"Naša je odgovornost i dužnost da pomognemo pacijentkinjama i donesemo ispravne odluke. Možda je vama zbog nekih problema neprijatno, ali mi ih gledamo svaki dan", kaže ginekološkinja Dejna. U nekim slučajevima, stidljivost vam može ugroziti i život.

Kad ne radite redovno papa test

Stručnjaci se slažu kako nema sumnje da redovni pregledi na rak grlića materice mogu spasiti živote.

"Svi znamo za pacijentkinje koje su čekale predugo da bi potražile pomoć. Naprimer, iscedak neuprijatnog mirisa, nažalost, lako može biti dijagnostifikovan kao rak grlića maternice IV stepena", kaže Batalino.
Izvor: cafe

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.