NATO više nema razloga da postoji

''Izbijanje novog hladnog rata je ogromna greška, nema više opravdanja za postajanje NATO-a. Potreban je savez demokratskih zemalja protiv terorizma. Potrebno je transformisati ga u savez demokratskih zemalja protiv terorizma, a to nije isto'', rekao je Atali u intervjuu za današnju ''Politiku''.

Atali ističe da se protiv terorizma treba boriti svim sredstvima, i da bi, naravno bilo bolje da se nisu stvorili uslovi da se terorizam u vidu Islamske države pojavi, jer ako je ta vojska toliko danas jaka, to je zato što su u njoj generali i oficiri Sadama Huseina.

"Trebalo je zadržati ovu vojsku koja je bila organizovana, a ne uništiti je, to je bila ogromna greška'', naglasio je Atali.

Na pitanje da se i Srbija pridružila koaliciji protiv Islamske države, iako je bila bombardovana pre petanest godina, Atali odgovara da je i Nemačka bila bombardovana, pa učestvuje u toj kolaiciji.

''Postoje pravedni ratovi. Srbija koja se veličanstveno ponela u ratu 1939 - 1945. godine zna da ima pravednihr atova'', dodao je Atali.

Komentarišući situaciju u Srbiji, Atali kaže da su Srbiji potrebne ogromne unutrašnje reforme i da mroa da se modernizuje kao i druge evrospke zemlje.

''Kada sam stvorio EBRD želeo sam po svaku cenu da Srbija ubrza proces tranzicije ka demokratiji i tržišnoj ekonomiji, ali ovaj proces nije završen i postoje vrlo precizno ustanovljene reforme koje su daleko od toga da budu sprovedene'', smatra Atali.

Što se tiče najnovijih mera štednje, Atali kaže da ne treba mešati politiku štednje i politiku socijalne pravde i da je potrebno kontrolisati potrošnju kako se ne bi živelo na kreditima.

''To ne podrazumeva uzimanje kredita za ulaganja, jer ti nisu dozvoljeni.Ali borba protiv zaduženosti ne sme da zaustavi borbu protiv nejednakosti'', rekao je Atali.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još