Plašite se za bezbednost svog iPhone-a? Obezbedite ga u tri laka koraka!

(old_image)

Korak 1. Omogućite Touch ID očitavanje otiska prsta

Kada budete upitani da li želite da omogućite Touch ID – to svakako i uradite. Apple Touch ID je čitač otisaka prsta napravljen za iPhone 5s, 6 i 6 Plus modele kako bi se identifikovao korisnik. Vaš otisak prsta se može iskoristiti za otključavanje iPhone telefona i za kupovinu preko iTunes, AppStore i Apple Pay.

Ako ne omogućite Touch ID kada prvi put podešavate vaš telefon, to možete uraditi kasnije u Podešavanjima.

Čak i ako nemate najnoviji iPhone, obavezno postavite šifru na vaš uređaj. Na taj način, ako vam ukradu telefon ili ga izgubite, ko god dođe do njega neće moći tako lako da ga otključa.

Prema nedavnom istraživanju Consumer Reports, samo 36 odsto korisnika pametnih telefona ima šifre (sa barem 4 cifre), dok 34 odsto ne čini ništa po pitanju zaštite svojih uređaja.

Korak 2. Upotrebljavajte snažnu šifru na Apple ID i neka bude jedinstvena

Apple ID je neophodan za kupovine putem iTunes servisa i Apple AppStore-a. Apple ID je takođe neophodan kako bi omogućili neke iCloud opcije na vašem iPhone-u ili iPad-u. Ova šifra je veoma važna i zato neka bude dobra.

Apple ima elementarne zahteve za Apple ID, uključujući upotrebu jednog malog i jednog velikog slova, jednog broja, kao i da sadrži najmanje osam karaktera.

(old_image)

Možete ojačati svoju šifru upotrebom više od minimalno zahtevanih osam karaktera i upotrebom nasumičnih karaktera. Čak i pametna zamena slova simbolima, kao što je „P@ssw0rd“ na primer, možda ispunjava osnovne zahteve, ali je i dalje slaba. Nešto kao na primer „d*&Z0jWv7Y2E$e“ je bolje.

Ne samo da šifre treba da budu snažnije, već treba da budu jedinstvene. Upotreba istih lozinki na više sajtova i servisa predstavlja veliki rizik. Kao što ne biste koristili isti ključ za otvaranje vaših ulaznih vrata i vašeg automobila, ne treba nikada da koristite istu šifru na više naloga.
Kreiranje i pamćenje više snažnih i jedinstvenih lozinki je teško, tako da preporučujemo upotrebu menadžera za lozinke kao što su:
Norton Identity Safe
LastPass
1Password
KeePass

Korak 3. Omogućite verifikaciju u dva koraka

Lozinke nisu dovoljne da budete bezbedni. Symantec preporučuje omogućavanje verifikacije u dva koraka. Napadači rutinski ciljaju vlasnike Apple uređaja sa phishing prevarama kako bi ukrali Apple ID i lozinku.

Kada omogućite verifikaciju u dva koraka ona štiti da vašem Apple ID i vašim iCloud podacima ne pristupi napadač sa vašim korisničkim imenom i šifrom.

Verifikacija u dva koraka (poznata i kao provera identiteta sa dva faktora) je samo dodatni sloj zaštite za vaš Apple ID. U osnovi, da bi se neko prijavio na vaš nalog i napravio izmene, on mora da ima više od vaše lozinke. Potreban im je i kôd za verifikaciju koji se šalje na jedan od vaših uređaja – nešto što oni koji „pecaju“ verovatno nemaju.

Kako biste omogućili verifikaciju u dva koraka, prijavite se na svoj Apple ID i odaberite opciju lozinke i bezbednosti. Biće vam zatraženo da registrujete uređaj od poverenja, kao što je vaš telefon ili tablet. Budite sigurni da ste odštampali Apple ključ za oporavak za slučaj gubitka telefona ili da nemate trenutni pristup telefonu, a da treba da se prijavite na vaš nalog.

Sada samo smelo
Prethodno opisani koraci su vredni vremena i truda i Symantec snažno preporučuje korisnicima Apple uređaja da ih slede.

Danas su pametni telefoni prisutni svuda. Nosimo ih svuda sa sobom. Koristimo ih da zabeležimo digitalne uspomene, upravljamo našim finansijama, radimo u pokretu i da budemo u kontaktu sa najbitnijim ljudima u našim životima. Kako uređaj ima centralnu ulogu u našim životima, izuzetno je važno napraviti da bezbednost bude prioritet.

Pogledajte još