Umrla pijanistkinja Alisija de Laroča

MADRID, 26. septembra 2009. (Beta) - Španska pijanistkinja Alisija de Laroča, priznata širom sveta zahvaljujući jedinstvenim interpretacijama velikih klasičnih dela i kompozicija španskih majstora, umrla je u 87. godini, javile su svetske agencije.

Pijanistkinja je umrla u petak, zbog srčanih respiratornih problema, kazao je predstavnik za medije bolnice Kiron u Barseloni u koju je Alisija de Laroča smeštena nekoliko dana ranije. Rođena 1923. u Barseloni, Alisija de Laroča održala je prvi solistički koncert sa šest godina, dok je u pratnji orkestra prvi put nastupila kada je imala 11 godina. Bila je izuzetno niska, 1,52 metara i imala je male šake neuobičajene za virtuoza za klavirom.

Najpoznatija je bila po snimcima muzike španskih kompozitora kakvi su Enrike Granados i Isak Albenis. Poslednji koncert održala je 2003. U karijeri je dobila brojne nagrade, uključujući priznanje Princ od Asturije za umetnost 1994. Za snimke klasične muzike dobila je četiri nagrade Gremi i brojna priznanja u Evropi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.