Valjevo: Štrajkači glađu daju Vučiću rok od dva dana

U protivnom, njihovi saborci će 10. oktobra izaći na ulice gradova širom Srbije u znak podrške štrajkačima glađu. Štrajkači glađu u Valjevu rekli su novinarima da nije ispunjen dogovor iz januara sa tadašnjim premijerom Ivicom Dačićem.

Oni su tada tražili, a to i sada traže, da se usvoji Zakon o boračkoj zašititi i uredba o obaveznom zdravstvenom osiguranju učesnika ratova u SFRJ od 1990. do 1999. Traže i veću briga o deci poginulih boraca i njihovom zapošljavanju, i isplatu ratnih dnevnica o čemu se vodi spor pred Evropskim sudom u Strazburu.

Danas su saopštili da im se u štrajku glađu pridružio Milorad Mitić – Skuter iz Leskovca, koji je “530 dana proveo napolju, štrajkujući pod šatorom za boračka prava”.

Kako tvrdi generalni sekretar Sveza udruženja ratnih veterana Srbije, Ljubomir Bradić iz Valjeva, smenjen je i isključen iz članstva dosadašnji predsednik tog udruženja Dušan Nikolić iz Leskovca.

Njemu se na teret stavljaju nenamensko trošenje novca Udruženja, bez odluka Izvršnog odbora, i nesprovođenje odluka Izvršnog odbora.

Nikolić je, tvrdi Bradić, radio “protiv interesa boračke populacije navodnim pregovorima s političarima o prekidu štrajka glađu mimo odluke Izvršnog odbora Udruženja”.

Nikolić je posle sastanka u Ministarstvu rada i boračke zaštite Srbije izjavio da je štrajk ishitren i nepotreban, te da su ga pojedinci organizovali na svoju ruku.

Bradić je novinarima danas rekao da će ime novoizabranog predsednika Udruženja ratnih veterana Srbije biti “naknadno objavljeno”.

Nadlanu / izvor: B92

Foto: Arhiva Nadlanu