Ministar Verbić: Ne vidim razlog za nezadovoljstvo studenata

Rasprava o izmenama trajala je celog leta, rekao je Verbić i, govoreći o zahtevima studenata, istakao da broj ispitnih rokova nije smanjen, jer su prethodnim zakonom bila predviđeno četiri ispitna roka.

Sada je u prelaznim odredbama pet rokova, pa bi studenti ovim trebalo da budu zadovoljni, rekao je je Verbić.

Što se tiče zahteva za budžetsko finansiranje produžene godine, takozvanog apsolventskog staža za studente koji nisu položili sve ispite u roku, ministar je objasnio da je to ukinuto još prethodnim zakonom.

"Nije bilo nikakvog razloga da se apsolventski staž ponovo uvodi ovim zakonom", rekao je Verbić i naveo da aktuelnim rešenjem "vlada štiti one kojima je pomoć najpotrebnija".

Kako kaže, ako budemo dozvoljavali i dalje da se unedogled rasteže studiranje za one koji su odavno saslušali sva predavanja i dalje zauzimaju mesto u domu, zbog toga će dom i regresiranu ishranu izgubiti neko od mlađih studenta.

"To nikako ne želimo", rekao je Verbić.

On je naveo da je i zahtev koji se tiče produžetka roka za one koji su po "bolonji" upisali studije, rešiv na svakom pojedinačnom fakultetu.

I posebni savetnik ministra prosvete Milovan Šuvakov istakao je da su u Ministarstvu začuđeni protestom studenata zbog izmena Zakona o visokom obrazovanju, s obzirom na to da se, kako je rekao, događaju mesec dana pošto su izmene Zakona usvojene.

Što se tiče dugoročnih zahteva studenata, oni se u potpunosti poklapaju sa planovima koje je Ministarstvo još ranije najavilo, a to je, između ostalog, izrada novog Zakona o visokom obrazovanju koja je već počela, i to u saradnji sa studentskim organizacijama, kao i povećanje kvaliteta studija, rekao je Šuvakov.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), krovno predstavničko studentsko telo, u koordinacijii sa studentskim parlamentima državnih univerziteta, organizovala je danas ali i naredna dva dana studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima, nezadovoljni zbog usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. Serija protesta je otvorena danas, štrajkom u Nišu u organizaciji niškog univerzitetskog Studentskog parlamenta, kao i u Kragujevcu, rekao je predsednik SKONUS Danilo Jeremić.

Za sutra u podne ispred Ministarstva prosvete zakazan je protest u Beogradu, kao i u Novom Sadu i Kosovskoj Mirovici, rekao je Jeremić i najavio da će štrajk biti održan i u sredu, u Novom Pazaru.

Protesti se organizuju u saradnji sa univerzitetskim studentskim parlamentima, a studenti zahtevaju šest obaveznih ispitnih rokova u školskoj 2014/15. umesto pet. Takođe, traže da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/11, odnosno 2011/12. godine zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je i do sada bila praksa.

"Izuzetno od odredaba člana 94. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju, status studenta koji ne završi studije do isteka roka koji je određen u tački 4 ovog člana, ne prestaje i produžava se do kraja školske 2015/16. godine", jedan je od zahteva studenata.

Njihovi dugoročni zahtevi su: početak rada na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju sa aktivnim učešćem relevantnih studentskih predstavnika u radnoj grupi, kao i početak rada na pronalaženju dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva, uz učešće studenata u radnoj grupi.

"Nemamo drugog načina, nego da mirnim protestom iskažemo nezadovoljstvo, pre svega zbog načina komuniciranja sa studentima, a onda i zbog donesenih izmena i dopuna Zakona", rekao je Jeremić Tanjugu i pozvao studentske organizacije i asocijacije da u saradnji sa studentskim parlamentima svih fakulteta i univerziteta podrže protest.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.