Blokada centra Beograda: Fakulteti ne rade, studenti na ulicama!

Protest i potpisivanje peticije organizovali su Samoorganizovani studentski pokret i Studentski front koji tvrde da je Filozofski fakultet već šest dana pod blokadom i da se ne dozvoljava obavljanje nastave u učionicama, dok je istovremeno omogućeno funkcionisanje šaltera i biblioteke.

Predstavnici Studentskog fronta, koji nisu želeli da se predstave imenom i prezimenom, jer kako kažu nastupaju u ime organizacije, a ne u svoje lično ime, tvrde da će fakultet biti blokiran do ispunjenja zahteva i dok uprava fakulteta ne bude htela da ih sasluša. Njihovi zahtevi se odnose samo na Filozofski, a ne na druge fakultete.

Oni traže da se budućim studentima, kao i do sada, prijavljivanje više od 60 bodova ne naplaćuje, kao i da se ne oduzima mogućnost prijavljivanja više od 70 bodova.

Studenti traže vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su ispunili uslov za budžet upisujući četvrtu godinu. Zahtevaju i da prva ispitna prijava bude besplatna za sve studente, a da se druga i svaka naredna ispitna prijava plaća 100 dinara, a ne kao do sada 420 dinara.

Jedan od zahteva je i da studenti koji su upisali fakultet 2006. godine nastave studiranje po statutu iz te godine.

Studenti su krenuli sa platoa Filozofskog fakulteta sa transparentima "Znanje nije roba" i "Lopovi, lopovi".

Kolona se kreće preko Trga republike ka Nemanjinoj ulici, a saobraćaj na ovom potezu je blokiran.

Izvor: Kurir

Pogledajte još