KRITIČNA SITUACIJA: Krivi toranj u Bolonji mogao bi da se sruši

Manje poznat, ali isto toliko nakrivljen, srednjevekovni toranj Garizenda u Bolonji zatvoren je zbog straha da bi mogao da se sruši.

Gradske vlasti počele su da grade pet metara visoku barijeru oko tornja iz 12. veka, koji je trenutno nakrivljen za četiri stepena. Pomno praćenje ponašanja građevine utvrdilo je da dolazi do promene pravca u kom naginje.

Situacija u kojoj se nalazi 47 metara visok toranj opisana je kao "veoma kritična".

Toranj Garizenda je jedan od dva tornja koji dominiraju panoramom Bolonje. Drugi – toranj Asineli je dva puta viši i takođe je nakrivljen, ali ne toliko.

Oba tornja su izgrađena između 1109. i 1119. godine, ali je visina Garizende smanjena u 14. veku jer je već tada počeo da se naginje. Toranj se pominje u Danteovoj "Božanstvenoj komediji".

Toranj i okolina su zatvoreni u oktobru nakon što su senzori počeli da primećuju promene u nagibu, a inspekcije su pokazale propadanje materijala od kojih je izgrađen temelj.

Savet grada je pokrenuo plan restauracije, a radovi su počeli na prvoj fazi da se toranj ponovo učini bezbednim.

Barijera koja se gradi treba da spreči nekontrolisan pad, ali i da zaštiti okolne građevine i ljude u slučaju pada. Osim nje, biće postavljene i metalne mreže oko tornja, poput onih koje štite od odrona.

Gradnja barijere biće završena početkom naredne godine, a toranj i trg ispod njega ostaće zatvoreni narednih godina dok traje restauracija.

Grad procenjuje da će gradnja barijere koštati 4,3 miliona evra, a pokrenuta je i akcija prikupljanja novca za punu restauraciju.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još