Svako čudo za tri dana, bukvalno: PayPal ukinuo naplatu u Srbiji

U mejlu koji smo poslali korisničkoj službi dobili smo odgovor da su morali da povuku opciju “primanje novca” usled konflikta sa zakonima u Srbiji:

"Nažalost, moramo da vas obavestimo da usled nepredviđenog problema, opcija za primanje novca više neće biti dostupna. Budite uvereni da već radimo na rešavanju ovih problema.

Za sada, kroz svoj PayPal nalog nećete biti u mogućnosti da primite naplatu zbog finansijskih regulativa vaše zemlje koje moramo da poštujemo."

Iako je zakonski okvir uglavnom regulisan što se tiče elektronskog poslovanja, pretpostavlja se da je problem u tome što Republika Srbija ne dozvoljava prijem novca u stranim valutama između rezidenata.

Plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Republici Srbiji (između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana) ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se vrše u dinarima, pošto je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

Iako je Narodna banka Srbije u nekom od svojih prethodnih saopštenja i sama to naglasila, kasnije je to jednostavno prikrila kroz saopštenje da ne postoje nikakve zakonske regulative koje bi sprečile rad ovog servisa u našoj zemlji:

"NBS je nekoliko puta do sada u javnosti i u direktnim kontaktima sa predstavnicima Pej Pala iznosila stav da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca u skladu sa srpskim zakonodavstvom, a očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine."

Ukoliko bi PayPal stavio dinar na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to svojevremeno učinio sa ruskom rubljom, češkom krunom, mađarskom forintom, malezijskim ringitom, poljskim zlotom, turskom lirom, filipinskim pezosom itd. ovaj problem bi bio verovatno rešen, ali ova odluka zavisi isključivo od PayPala i njegove procene poslovnih interesa u Srbiji.

Druga opcija je, naravno da NBS prilagodi zakon o deviznom poslovanju i omogući devizno plaćanje među rezidentima, što ako već nisu do sada uradili pitanje je da li će.

Izvor: startit.rs

Pogledajte još