Nominacija za nagrade udruženja filmskih glumaca

LOS ANĐELES, 5. januara 2007. (Beta) - Američko Udruženje filmskih glumaca nominovalo je kompletne glumačke ekipe ostvarenja "Dreamgirls" i "Dvostruka igra", za nagrade koje će biti dodeljene 28. januara.

Za glavnu nagradu tog udruženja - za celu glumačku ekipu - nominovani su i filmovi "Bobby" (Bobby), "Babel" i "Little Miss Sunshine", prenele su svetske agencije. U pojedinačnim kategorijama, po dve nominacije dobili su Leonardo DiKaprio (DiCaprio) i Helen Miren (Mirren).

Britanska glumica je nominovana za glavne uloge, za ostvarenja u kojima igra engleske kraljice Elizabete: u filmu "Kraljica" u kojem glumi sadašnjeg monarha i za Elizabetu Prvu, u kategoriji mini TV serija/TV film.

DiKaprio je nominovan za glavnu ulogu u filmu "Krvavi dijamant" i epizodnu u "Dvostrukoj igri".

Za glavne uloge Udruženje je nominovalo i Foresta Vitakera (Whitaker) za "Poslednjeg kralja Škotske" i Pitera O'Tula (Peter O'Toole) za "Veneru".

U toj kategoriji nominovani su i Rajan Gosling (Ryan) za rolu u filmu "Half Nelson" i Vil Smit (Will Smith) za "The Pursuit of Happyness" (U potrazi za srećom).

Kod glumica, uz Helen Mirena, šansu za nagradu za glavnu ulogu, dobile su Penelopa Kruz (Penelope Cruz) ("Vratiti se"), Džudi Denč (Judy Dench) ("Notes on a Scandal"), Meril Strip (Meryl Streep) ("Đavo nosi Pradu") i Kejt Vinslet (Kate Winslet) ("Little Children).

Nominacije za najpoželnjiju holivudsku nagradu, Oskare, biće saopštene 23. januara, a pozlaćene statuete američke filmske akademije biće dodeljene 25. februara.

Detalji o nominacijama Udruženja na Internetu se mogu naći na sajtu http://www.sagawards.org.

Pogledajte još