Ratni slikari 1912-1918.

“ Prodajna galerija Beograd je u duhu već tradicionalnog angažovanja na temama koje su nepravedno zapostavljene i za širu upotrebu možda nedovoljno atraktivne, iako sadrže nepatvorene vrednosti ne samo u likovnom smislu već i značajno šire, posvetila sve svoje resurse da bi na pravi način predstavila izložbu slika „ratnih slikara“, nastalih za vreme balkanskih i Prvog svetskog rata.

Autor izložbe i teksta u katalogu je Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti. Uvodnu reč na otvaranju izložbe dao je Mihajlo M. Petković, on se zahvalio svima koji su pomogli da do realizacije ove izložbe dođe. Izložbu je svečano otvorio akademik Vasilije Krestić u utorak, 29. septembra i možete je pogledati do 28. oktobra 2009. godine.

„Umetnici – neposredni svedoci i učesnici u ovim zbivanjima beležili su događaje i portretisali mesta i ljude. Pričajući svoju priču o bezumlju rata interesantno je da se nisu opredelili za beleženje užasa, mržnje, zla, stradanja, pogibije, smrti, ranjavanja, gladi, krvi... koliko za neke druge „mirnije“ scene pokreta, odmora, ili čak jednostavnih portreta... što je verovatno zanimljiva tema za ozbiljno proučavanje kojom će se tek baviti.“ Između ostalog u govoru u kom je sagledao više aspekata sadržaja dela i vremena i umetnika, istakao je akademik Vasilije Krestić.

„Izložba „Ratni slikari“ u ovom obimu, svojevrsno je svedočanstvo o bezumlju mržnje, koje se kao zla kob nadnela nad srpskim narodom. Ne smemo zaboraviti da se na ovoj smotri susrećemo sa delima koja su u mnogim zbegovima, jurišima i stradanjima, bezbroj puta osvećena. Izložena dela, poput svetih ikona, prenose nam poruku, koju su ostavili oni koji su ih stvarali“. Ovaj pasus iz kataloga izložbe koji je napisao Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti na najbolji način iskazuje samu suštinu potrebe za ukazivanjem posebne pažnje ovom slikarstvu.

Već tradicionalnu velika gužva u galeriji, publika iako u rasponu od prve do četvrte-pete generacije potomaka slikara zastupljenih na izložbi, kao da je bila jedinstvena, složna, ili pravilnije rečeno saglasna oko sveobuhvatnih vrednosti i značaja dela predstavljenog na izložbi.

Još jednom pun pogodak u centar iskrenog i pažljivog praćenja široke lepeze u mogućim temama i oblastima likovnih umetnosti, i kao rezultat izložba vredna svake pažnje i značajna i po obimu, ali pre po pažnji i iskrenosti kojom odiše, ali i zanimljiva - izložba za svaku preporuku.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još