Budućnost na Marsu: Imamo li dovoljno resursa za opstanak?

Broj stanovnika na Zemlji će se, prema predviđanjima francuskog Nacionalnog instituta za demografska istraživanja, do 2050. godine popeti sa sadašnjih 7.141 milijarde na blizu deset milijardi - tačnije na 9.731 milijardu žitelja. Na osnovu ovih proračuna, postavljaju se pitanja: da li na našoj planeti ima dovoljno hrane, vode i ostalih prirodnih resursa neophodnih za kvalitetan život svih ljudi?

Jedna stvar je sigurna: malo je onih koji dobro žive, a sve više onih koji su na granici siromaštva i preživljavanja. Ali, da li postoji rešenje za takvu situaciju?

Misija Mars One često je bila meta kritike zbog “nedostatka realističnih ciljeva”, a jedna studija je pokazala da bi prvi kolonizatori verovatno počeli da umiru već posle 68 dana na Crvenoj planeti.

Nizak vazdušni pritisak, rizik od eksplozije u staništu i nedostatak rezervnih delova, najveće su opasnosti koje vrebaju prve “Marsovce” sa Zemlje.

Studiju su sproveli studenti Tehnološkog instituta u Masačusetsu, i jedan od ciljeva misije Mars One je uzgajanje povrća u jednom od staništa na Marsu. Međutim, istraživači kažu da bi zbog toga došlo do stvaranja velikih količina kiseonika, što bi njihovo okruženje učinilo izuzetno zapaljivim.

Kiseonik bi morao da ima poseban sistem ventilacije, dok bi nivo azota morao da se održava, kako bi vazdušni pritisak bio stabilan. Međutim, takva tehnologija još nije osmišljena.

Vlažnost vazduha unutar staništa takođe bi bila oko 100 procenata, što nije fatalno, ali bi svakako bilo neprijatno za astronaute.

- NASA i druge međunarodne svemirske agencije igraju ključnu ulogu u slanju ljudi na Mars, ali će sada dobiti i doprinos pojedinaca, nešto što nije bilo moguće u eri Apolo misija, - smatra Karberi izvršni direktor neprofitne organizacije Eksplor Mars, sa sedištem u Masačusetsu.

On smatra da će još u ovom veku doći do dva važna događaja: čovečanstvo će saznati da li je život ikada postojao na Marsu i počeće misija kolonizacije Crvene planete.

Odgovor na pitanje da li je Mars naša budućnost i da li bio tamo život bio sigurniji i održiviji, procenite sami… Ključ svega je - racionalnost!

Racionalno korišćene prirodnih resursa neće ugroziti sadašnjicu, samim tim i budućnost narednih generacija!

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.