Postoji način za opstanak atlantske tune

Uprkos nedavnim indikacijama da se populacije atlantske tune oporavljaju, postoje velike manjkavosti u sistemu praćenja ribolova, usled čega nelegalna, neprijavljena i neregulisana tuna dospeva na globalno tržište.

„U poslednjih nekoliko godina Međunarodna komisija za zaštitu atlantske tune i ostale zainteresovane strane napravili su velike korake koji su doveli do početka oporavka istočno-atlantske i mediteranske tune. Međutim, moramo biti oprezni – bez definisanog sistema praćenja, ugrožavamo godine truda za oporavak jedne od ikona svetskih okeana“, rekao je dr Serđi Tudela, voditelj ribarstva pri WWF-Mediteranskom programu.

Nedavna studija WWF-a zaključuje da je ICCAT-ova dokumentacijska šema za ulov tune, koja bi trebalo da omogući puno praćenje ulova, puna nedostataka koji dovode u pitanje njenu sposobnost da zadrži nelegalne proizvode od atlantske tune s tržišta. Studija takođe pokazuje da sadašnji sistem praćenja ne zadovoljava minimalne standarde Uredbe EU u oblasti sprečavanja nelegalnog ulova. Stoga, WWF poziva na hitnu reformu ovog sistema.

„Pozitivne mere koje sprovodi Komisija u poslednjih nekoliko godina i prve naznake oporavka populacija tune, navele su pojedine zainteresovane strane da zatraže blaže mere upravljanja i pozivaju na drastično povećanje ribolovnih kvota. No, nedostatak opreza u postavljanju pravila mogao bi ozbiljno poremetiti trenutni trend oporavka“, rekao je Tudela.

WWF poziva sve ugovorne stranke Međunarodne komisije za zaštitu atlantske tune i industriju atlantske tune da i ove godine zadrže oprezan stav po pitanju donošenja odluka koje su od ključnog značaja za ovu vrstu.

Pogledajte još