Kolege i dalje u šoku zbog tragedije u Krušiku: Komad čelika poslovođi razneo grudni koš!

Poslovođa kovačnice valjevskog „Krušika“ i „Jugoimporta SDPR“ Risto Ostojić (57) poginuo je kad je s prese izleteo čelični komad težak 18 kilograma i udario ga u grudi.

Nesrećnom radniku nije bilo spasa jer mu je čelik razneo grudni koš, jetru i slezinu.

Tragedija se dogodila u petak oko 18.30, u drugoj smeni proizvodnog pogona „Kovačkog centra“, u delu gde se proizvode delovi koji se koriste za pravljenje košuljice mine.

- Do nesreće je došlo kad je jedan čelični komad, koji je težak oko 18 kilograma, izleteo s prese za kojom je radio Ostojić i udario ga u grudni koš. Pritisak te prese je oko 500 tona, tako da mu je komad za pravljenje košuljica mina razneo grudni koš i polomio jednu ruku - navodi izvor Kurira iz istrage.

Nesrećni radnik je odmah prebačen u valjevsku bolnicu, ali mu nije bilo spasa. On je posle višesatne borbe lekara preminuo na odeljenju anestezije valjevske bolnice.

- Imao je brojne povrede opasne po život, pukli su mu jetra i slezina, tako da napori da mu sačuvamo život nisu urodili plodom - kažu u bolnici.

Prema prvim rezultatima istrage, do nesreće je došlo zbog greške nastradalog radnika, koji nije ispoštovao propisanu proceduru. Niko od njegovih kolega ne može da veruje da je napravio takav propust, koji ga je koštao života, jer je Ostojić važio za najiskusnijeg radnika.

- Uobičajena procedura je da kad se radi s tim komadima, da se samo jedan stavlja na presu. Ostojić je, iz neutvrđenih razloga, odjednom stavio tri komada, a iz prese je izleteo srednji komad, koji mu je naneo smrtonosne povrede - rečeno je u valjevskom „Krušiku“.

Ostojićeve kolege su u šoku.

- Taj potez je ravan samoubistvu! Ne možemo da shvatimo da je on takvo nešto uradio jer je reč o najiskusnijem radniku. Ko zna koliko je mina otkovao do sada. Ostojić je izbegao tokom rata iz Bosne i Hercegovine u Valjevo, a i tamo je radio isti posao - kažu kolege nastradalog.

„Kovački centar“ u Valjevu otvoren je krajem 2010. kao zajedničko preduzeće „Jugoimporta SDPR“ i „Krušika“ za potrebe vojne industrije Srbije.

Izvor: Kurir

Pogledajte još