Mobilna aplikacija za borbu protiv krivolova

Kako bi pomogli vlastima svetskih zemalja u suzbijanju ilegalne trgovine proizvodima načinjenim od ugroženih vrsta životinja, IT stručnjaci su razvili posebnu aplikaciju koja pomaže blagovremeno otkrivanje ove vrste zločina.

Koristeći se najmoćnijim sredstvima koja su svima dostupna - internetom i mobilnim aplikacijama - državni zakoni, vojska i carinici dobili su veliku pomoć u zaštiti životinja. Carinici sada mogu da brzo i lako otkriju da li su proizvodi sa kojima imaju posla ilegalni ili ne, ali i da spreče trgovinu živim ugroženim životinjama.

(old_image)

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Biological Conservation", precizna identifikacija spornih proizvoda životinjskog porekla na carinama je od kritičnog značaja za otkrivanje i sankcionisanje ove vrste zločina.

- Carinici najčešće imaju svega nekoliko minuta da odluče da li da neki prtljag propuste ili ne. Nove aplikacije omogućuju im da brzo i lako utvrde o kakvom je proizvodu reč, da provere njegovu biološku pozadinu i da reaguju u skladu sa zakonom. Samim tim, aplikacija će pomoći u spasavanju velikog dela ugroženih životinjskih populacija - kaže autor studije Hajdi Kretser.

Aplikaciju "Wildlife Guardian" prva počela da koristi Kina, 2011. godine, kao jedna od zemalja sa najvećom stopom prometa proizvoda ovakvog porekla.

(old_image)

Aplikacija pokriva 475 najugroženijih životinjskih vrsta, a pomoću nje je lako identifikovati različite delove tela, kao što je slonova kost, rog nosoroga ili kandže velikih divljih mačaka.

Ovo je brz i pouzdan metod identifikacije, koji sprečavanjem pojedinačnih isporuka zabranjenih "trofeja" doprinosi opštoj zaštiti onih životinja za koje strepimo da će uskoro sasvim nestati sa naše planete.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još