Kako “pregurati” zimu uz pomoć električne energije?

Kako se grejati na struju kada živite u zgradi i imate daljinsko grejanje (centralno grejanje - gradsko grejanje)?

Ne postoji mnogo zgrada u Srbiji u kojima se mogu skladištiti drva za ogrev a o uglju ne treba ni da se priča. Ostaje jedina alternativa - grejanje na struju.

Grejalica, kvarcna peć i kalorifer su uređaji koji se najviše primenjuju za zagrevanje prostorija u kojima se boravi u hladnim zimskim mesecima. Nekada luksuzna roba, a danas klima uređaji imaju dosta čestu primenu.

Na našem tržištu mogu se naći dve vrste klima uređaja - konvencionalne (ne-inverterske) i inverterske klime, a razlikuju se po principu rada kompresora. Najlakše ih možete razlikovati po ceni, jer su jeftinije konvencionalne.

Evo nekoliko saveta koje treba da praktikujete u slučaju primene konvencionalnih klima uređaja:

- ne treba je uključivati ukoliko je temperatura napolju ispod -5 stepeni,
- najoptimalnija temperatura za rad klima uređaja je oko 25 stepeni,
- redovno održavajte filtere i čistite klimu.

Inverter klima uređaji mogu da rade i na temperaturi od -15 do -20, ali su zato znatno skuplje!

Izbegavajte grejanje uz pomoć kalorifera, grejalica ili kvarcnih peći. Ukoliko već imate klima uređaj, redovno ga održavajte i nećete imati velike račune za struju dok će u vašim stanovima biti prijatno.

Kako se grejati na struju kada živite u kući?
Ko živi u kući, mora već unapred da se odluči kakvo će grejanje koristiti - drva, ugalj, biomasu, prirodni gas ili struju.

Ljudi koji su odlučili da se greju na struju - uglavnom već imaju TA peći. Ako se već odlučite za ovaj način grejanja - TA peći su najefikasnije ukoliko imate dvotarifna brojila i ako ih uključujete da akumuliraju toplotu u toku "noćne - jeftinije tarife".

Ko nema razveden sistem etažnog grejanja, u kućama pojedinih prstorija najbolje je primenjivati kvarcne grejalice ili kalorifere.

Kako se grejati na struju kada živite u zgradi i nemate daljinsko grejanje (centralno grejanje - gradsko grejanje)?

Situacija u ovakvom scenariju je vrlo slična kao kada biste živeli u kućama. Takve zgrade su najčešće opremljene nekim alternativnim vidom grejanja - zgrade obično imaju priključak na gasnu mrežu. Ukoliko to nemate, alternativa vam je električna energija.

I ovde je, kao u slučaju kuće, najbolje imati TA peći kao vid glavnog načina grejanja prostora. Klima uređaje možete koristiti uz ograničenja koja nose spoljašnje temperature i vrste klime koju imate.

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još