ČETIRI DOKAZA Evo zašto će 2015. biti najteža godina još od devedesetih!

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da će na kvalitet života uticati pad vrednosti dinara u odnosu na evro i smanjenje plate i penzije. U prevodu, veće rate za kredit i manje mesa na trpezi.

Evro

U godini pred nama očekuje se dalji pad vrednosti domaće valute, koji će za sobom povući pre svega rast cena i pad kupovne moći. Očekivani prosek vrednosti dinara u odnosu na evro je 121 dinar. Ovakva situacija će najviše pogoditi one koji su se zadužili u devizama.

Plate

Za zaposlene u javnom sektoru, kao i za penzionere, nema nedoumica oko visine zarada. Njihova sudbina je već rešena u ovoj godini. Smanjenje plata za 10 odsto ostaće na snazi i u 2015. Tako će, na primer, svi koji su primali 40.000 dinara, tokom cele sledeće godine dobijati 4.000 manje.

Kupovna moć

Ova godina nije donela veliku inflaciju koja sa sobom nosi i rast cena. U 2015. zaposleni u javnom sektoru i penzioneri ulaze, međutim, sa manjim primanjima, što će se svakako odraziti na kupovnu moć.

Otpuštanja

Budžetom za 2015. Vlada Srbije planira da smanji izdvajanja za zarade u javnom sektoru i to racionalizacijom broja zaposlenih. Prema našoj računici, bez posla bi trebalo da ostane oko 7.000 ljudi.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još