Rešite se neprijatnog zadaha na prirodan način

Ako ste mislili da neprijatan zadah zavisi samo od zdravih zuba i usne šupljine, niste u pravu. Probavni i disajni sistem takođe produkuje loš dah. Nekada neugodan zadah ne dolazi iz vaših usta, nego iz želuca. A razlozi su slaba probava, nepravilan rad žlezda i nakupljanje toksina u organizmu. Ako ste pušač, pratiće vas svakako neprijatan zadah.

Klinčić. Kada biste zagrizli klinčić, minut - dva posle osetićete da vam trnu usta. Ova biljka se, pre nekoliko hiljada godina, koristila kao lek protiv lišajeva, probavnih i disajnih smetnji, proliva i gljivičnih infekcija. U stomatologiji se klinčić koristio kao oralna anestezija i u slučajevima čišćenja korena zuba. Japanski stručnjaci su dokazali da klinčić sprečava razna oštećenja koja rezultiraju rakom, tako što "putuju" krvotokom uništavajući parazite. U slučaju da vas boli zub, zagrizite klinčić i stavite ga pod zub. Klinčić takođe ublažava nadimanje. Ako ste se prejeli, uzmite klinčić, sažvaćite i progutajte. Tako ćete se rešiti nadutosti, lošeg zadaha i učinićete svoj probavni sistem zdravijim i funkcionalnijim.

(old_image)

Menta. Ona najviše podstiče zdravlje desni i uklanja loš zadah. Zato danas svaka pasta, bombona ili žvakaća guma sadrže mentu. Opušta mišiće, uklanja grčeve u želucu, smanjuje nadutost i ublažava menstrualne bolove. Menta olakšava disanje, ublažava simptome astme i alergije. I naš narod često kaže "Sažvaći malo mente i depresija će nestati".

Peršun. Pola šoljice peršuna sadrži oko 40mg vitamina C. Izvor je peršun folne kiseline koja jača crvena krva zrnca. Da biste se rešili neprijatnog zadaha, skuvajte list (ili koren) peršuna i pijte ga 2 puta dnevno ujutro i uveče da bi potpuno uklonio bakterije usne šupljine.Ovaj lekoviti čaj izbacuje otrove iz tela, jača želudačne žlezde, metabolizam, bubrege i pomaže kod problema sa urinarnim traktom.

Limun i jogurt. Limunada, kao i niskomasni jogurti sadrže pozitivne bakterije koje ubijaju bakterije u usnoj školjci i lišajeve u želucu. Ako volite da pijete ove napitke, sad ćete imati dupli razlog da nastavite da ih konzumirate.

Loš zadah možete ukloniti čajem od nane, žalfije i kantariona, ali imaju manje dejstvo nego pomenute biljke. Takođe, ovim sredstvima se pridružuju i jake bombone i žvakaće gume.

ZABLUDA. Ono što nikako ne smete korisiti jesu rastvori za ispiranje usta, jer sadrže alkohol koji dodatno uništava usnu duplju!

Izvor: Srbija Danas

Pogledajte još