ORGANIZAM ŠALJE PORUKE: Četiri mirisa tela ne smete da ignorišete

Neprijatan miris tela je normalna pojava i najčešće se može rešiti. Neprijatan miris znoja može lako da se ukloni tuširanjem, ali u nekim slučajevima telesni miris može da signalizira zdravstveni problem.

Porodična doktorka Jen Caudle upozorava na četiri mirisa tela koja ne bi trebalo da ignorišete.

Neprijatan zadah

Ako neprijatan zadah ne možete da uklonite pranjem zuba, nemojte da igorišete ovaj znak, navodi doktorka.

- Loš zadah koji ne nestaje zapravo mogu prouzrokovati druge stvari – gorušica, hronična infekcija sinusa, suva usta, određeni lekovi ili neka druga stanja - rekla je Caudle koja savetuje da se, u slučaju da ne možete da se rešite neprijatnog zadaha, javite doktoru.

Neprijatan miris vagine

- Ako dole osetite miris ribe, nikako nemojte da ga ignorišete jer možda imate bakterijsku vaginozu. To ukazuje na prekomerni rast loših bakterija koje mogu da uzrokuju infekciju, a koju je potrebno lečiti i koja se može izlečiti - objasnila je doktorka.

Neprijatan miris urina

Urin neprijatnog mirisa može da ukaže na infekciju urinarnog trakta. Infekcija može da utiče na, bešiku, uretru ili bubrege.

Neki zdravstveni stručnjaci taj miris opisuju kao miris sličan mirisu amonijaka, a mogu da ga prate i drugi simptomi, poput bola ili peckanja prilikom mokrenja, potrebe za mokrenjem češće nego inače, a urin može biti i mutan.

Caudle navodi da isto važi i za žene i za muškarce. Znači, ako primetite da urin ima neprijatan miris, javite se doktoru.

Rana neprijatnog mirisa

Ako imate ranu ili posekotinu bilo gde na telu i ona čudno miriše, to bi moglo ukazivati da je došlo do infekcije, upozorila je doktorka.

- U tom slučaju, odmah se javite svom lekaru - rekla je ona.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još