POMRAČENJA I METEORI: Ove godine možete svašta da vidite na nebu!

Januar

3 - 4 - Meteorski roj Kvadrantidi - Prvi meteorski roj ove godine biće vidljiv od 1. do 5. januara, ali će doživeti vrhunac 3. januara i u ranim jutarnjim časovima 4. januara. Obično se može videti oko 40 meteora na sat, ali će 5. januara zbog punog meseca biti vidljivi samo najsjajniji meteori.

Februar

6 - Jupiter u opoziciji - Ovo je najbolji dan u godini za posmatranje Jupitera, jer će se tada najviše približiti Zemlji i u potpunosti reflektovati Sunčevu svetlost. Na severnoj i južnoj Zemljinoj hemisferi kroz dvogled ili teleskop moći će da se vide četiri najveća Jupiterova satelita: Io, Evropa, Ganimed i Kalisto.

22 - Venera i Mars u konjunkciji - Odmah posle zalaska sunca, Venera i Mars biće vidljivi na zapadnom nebu na udaljenosti od svega pola stepena.

Mart

20 - Potpuno pomračenje Sunca - Sunčeva korona biće vidljiva u blizini meseca prilikom potpunog pomračenja Sunca 20. marta. Prizor će najbolje moći da se vidi sa Atlantika, u blizini Grenlanda, i u severnim delovima Sibira, ali i oni koji žive u Evropi, Severnoj Africi i zapadnoj Aziji moći će bar delimično da vide ovu pojavu.

April

4 - Potpuno pomračenje Meseca - Mesec će gotovo devet i po sati biti delimično, odnosno potpuno pomračen, pri čemu će faza potpunog (umbralnog) pomračenja trajati manje od pet minuta. Pomračenje će najbolje moći da se vidi u Australiji, ali će biti vidljivo i sa bilo kog mesta u Severnoj Americi, u većem delu Južne Amerike, većem delu Azije i pojedinim delovima Afrike.

(old_image)

22-23 - Meteorski roj Liridi - Ostaci komete C/1861 G1 Tačer biće vidljivi između 16. i 25. aprila, a vrhunac pojave biće 22. aprila, kada ćemo za jedan sat moći da vidimo 20 meteora. Idealno vreme za posmatranje je oko ponoći. Ovi meteori za sobom ostavljaju dugačak trag u vazduhu.

Maj

5-6 - Meteorski roj Eta Akvaridi - Sastoji se od prašnjavih ostataka čuvene Halejeve komete. Biće vidljiv od 19. aprila pa sve do 28. maja, ali se kulminacija očekuje u noći 5. maja, kada će za jedan sat moći da se vidi i do 30 meteora. Nažalost, zbog punog meseca 4. maja neće moći da se vide ni najsjajniji meteori, koji verovatno potiču iz sazvežđa Vodolije. Eta Akvaridi moći će da se vide na severnoj i južnoj Zemljinoj hemisferi, mada će na jugu pogled biti bolji.

23 - Saturn u opoziciji - Najbolja noć za posmatranje Saturna, koji će se tada najviše približiti i reflektovati veliku količinu sunčeve svetlosti. Da bi se videli Saturnovi prstenovi i neki od njegovih najvećih i najsjajnijih satelita potreban je teleskop od 13-20 centimetara.

Jul
28-29 - Meteorski roj Delta Akvaridi - Sastoji se od ostataka Marsdenove i Krahtove komete. Dugotrajni meteorski pljusak biće vidljiv od 19. aprila od 28. maja, ali će najizraženiji biti u noći 28. jula i 29. jula ujutro. Zbog svetlosti punog meseca neće moći da se vide svi meteori (oko 30 za jedan sat), već samo oni najsjajniji.

Avgust

12-13 - Meteorski roj Perseidi - Ovi meteori su ostaci komete Svit-Tatl i omiljeni su među astronomima amaterima. Meteorski pljusak biće vidljiv od 17. jula do 24. avgusta, ali će pojava biti najizraženija 12. avgusta, sa 60 meteora na sat. Ove godine se očekuje veliki nebeski spektakl, budući da će mesec 14. avgusta biti mlad, pa će nebo biti tamno. Meteori verovatno potiču iz sazvežđa Persej.

Septembar

1 - Neptun u opoziciji - Najbolji trenutak u godini da vidite Neptun, jer će se tada najviše približiti Zemlji. Dok će iskusni astronomi zahvaljujući velikim, moćnim teleskopima moći da vide detalje osme planete, oni sa skromnijom opremom moći će da vide samo plavu tačku.

13 - Delimično pomračenje Sunca - Najbolje će moći da se vidi iznad Antarktika, ali će biti vidljivo i u južnoafričkim zemljama. Budite oprezni: Nemojte gledati u sunce bez odgovarajuće zaštite,

28 - Potpuno pomračenje Meseca - Lunarna tetrada 2014/2015. biće okončana 28. septembra. Potpuno pomračenje će trajati malo više od sata, a videće ga stanovnici Severne Amerike, Južne Amerike, Evrope, Afrike i pojedinih delova Azije. Pomračenje neće moći da se vidi u Australiji.

Oktobar

8-9 - Meteorski roj Drakonidi - Ostaci komete 21 P Đakobini-Ziner biće najvidljiviji tokom noći 8. oktobra (10 meteora za jedan sat). Zbog svetlosti Meseca u drugoj četvrtini veliki broj meteora neće biti vidljiv, ali oni najsjajniji će ipak biti uočljivi.

(old_image)

11 - Uran u opoziciji - Idealno vreme za posmatranje Urana, budući da je to dan kada će nam se najviše približiti. Detalje ove fascinantne planete videće se samo kroz veliki, moćni teleskop. Pojedinci koji imaju jednostavniju opremu moći će da vide samo malu plavičastu tačku.

21-22 - Meteorski roj Orionidi - Kao i Eta Akvaridis, sastoji se od ostataka Halejeve komete. Pojava će trajati od 2. oktobra do 7. novembra, ali će biti najintenzivnija tokom noći 22. oktobra, sa čak 20 meteora na sat.

26 - Konjunkcija Venere i Jupitera - Venera i Jupiter su dve među najsjajnijim planetama na nebu, a udaljenost između njih će iznositi samo jedan stepen. Najbolje će moći da se vide pre izlaska sunca, pri čemu pogled treba upraviti prema istoku.

28 - Venera, Mars i Jupiter u konjunkciji - Mars će se pridružiti Veneri i Jupiteru i nastaće trougao planeta, a razmak između njih će biti samo jedan stepen. Prizor će biti najvidljivji neposredno pre izlaska sunca, a pogled treba usmeriti prema istoku.

Novembar

5-6 - Meteorski roj Tauridi - Reč je o ostacima asteroida 2004 TB10, a meteorski pljusak će trajati izuzetno dugo - od 7. septembra pa sve do 10. decembra. Vrhunac se očekuje tokom noći 5. novembra, pri čemu će za jedan sat moći da se vidi 5-10 meteora.

17-18 - Meteorski roj Leonidi - Sastoji se od ostataka komete Tempel-Tatl, trajaće od 6. do 30. novembra, a vrhunac se očekuje tokom noći 17. novembra i u ranim jutarnjim časovima 18. novembra (15 meteora za jedan sat). Najbolje će moći da se vidi posle ponoći. Godine 2001. ova pojava je bila izuzetno spektakularna, kada smo mogli da vidimo stotine meteora za jedan sat, ali takva predstava se neće ponoviti pre 2034.

Decembar

7 - Mesec i Venera u konjunkciji - Mesec i Venera biće udaljeni jedno od drugog samo dva stepena u ranim jutarjim časovima 7. decembra. Najbolje je da usmerite pogled prema istoku neposredno pre izlaska sunca.

13-14 - Meteorski pljusak Geminidi - Geminidi su ostaci malog asteroida 3200 Faeton. Pojava traje od 7. do 17. decembra, a njena kulminacija se očekuje 13. i u ranim jutarnjim časovima 14. decembra, kada će za jedan sat moći da se vidi i do 120 meteora. Bogatstvo boja doprineće da doživljaj bude još upečatljiviji. Najbolje će se videti posle ponoći.

22-23 - Meteorski roj Ursidi - Nastao je od ostataka komete Tatl. Traje od 17. do 25. decembra, a pojava će biti najizraženija tokom noći 22. decembra i u ranim jutarnjim časovima 23. decembra (10 meteora na sat). Nažalost, svetlost punog meseca 25. decembra zakloniće sve osim najblistavijih meteora.

izvor: Blic

Pogledajte još