„Dvojka“ kao zapeta puška

Hidroelektrana „Đerdap 2“, i pored brojnih problema koji su je u ovoj godini zadesili, potpuno je spremna za predstojeće zimske dane. Svi planirani i neplanirani radovi su završeni, a pred novogodišnje praznike iz Negotina stiže ohrabrujuća poruka od Ljiljane Milicanović, direktora HE “Đerdap 2“.

- Sve je spremno za predstojeće hladne dane
- kaže direktorka Milicanović.

Kada je pre osam meseci došla na ovo mesto umesto Jovana Milovanovića, koji je preuzeo palicu predsednika opštine Negotin, bilo je i nevernih Toma koji su sumnjali da će ona uspeti da ispuni očekivanja i nastavi tamo gde je stao njen prethodnik. Međutim, na kraju godine, kada se sumiraju svi rezultati, može se zaključiti da je HE „Đerdap 2“ prebacila proizvodni plan za oko 15 odsto, da su planirani remonti završeni uspešno i po dinamičkom planu.

- HE „Đerdap 2“ je u 2014. godini bio pred velikim iskušenjima sa kojima se uspešno izborio -
kaže Ljiljana Milicanović.

- Tu pre svega mislim na izazove koje su donele katastrofalne poplave u maju i septembru. Radi se o velikim dotocima Dunava i prioritet je bio, pored proizvodnje, očuvanje naselja u priobalju ali i samog objekta od negativnih uticaja visokih voda. Ipak, velika voda u septembru je suočila ovu hidroelektranu sa najvećim izazovima koji se ne pamte od početka gradnje. Objekat je bio vitalno ugrožen iz dva pravca.

Prvo su probleme izazvali nanosi koje je doneo Dunav u vidu velikih količina trave, zemlje, plutajućih balvana i raznog drugog rastinja. Danima su se radnici HE „Đerdap 2“ borili sa nanosima. Ipak, priroda je pokazala svoju moć kada je stiglo veliko plutajuće ostrvo Dunavom i začepilo ulazne rešetke agregata A4, A5 i A6. Nakon bezuspešnih pokušaja da se rešetke ovih agregata očiste, zaustavljen je agregat A5 i počelo je vađenje šestog sektora ulazne rešetke. Ronioci su utvrdili teško oštećenje, nakon čega su preventivno zaustavljeni i susedni agregati A4 i A6. Pristupilo se vađenju i kontrolnom pregledu svih ulaznih rešetki na ova tri agregata.
Za to vreme, u dodatnoj elektrani se odigravala prava drama. Zbog bujičnih voda sa okolnih brda, koje su izazvale prodor u ovaj objekat, zaustavljeni su i agregati A9 i A10.

- Velikim požrtvovanjem svih zaposlenih sprečena je velika materijalna šteta koja bi se desila daljim prodorom vode u objekat -
s ponosom ističe Ljiljana Milicanović i ne zabroravlja da svima njima javno zahvali na požrtvovanju - kada je bilo najpotrebnije, u nesreći.

Nakon sprečavanja daljeg ulaska vode, krenulo je brzo čišćenje kako bi se voda, pomoću pumpi i angažovanja ljudstva, izbacili iz elektrane. Posle provere otpora izolacije šinskih veze, krenula su detaljna ispitivanja svih sistema. Agregati A9 i A10 su,prvo neko vreme radili u praznom hodu, a posle samo dva dana sinhroniozovani na mrežu.

(old_image)

Ljiljana Milicanović, direktor HE „Đerdap 2“

- Radili smo danonoćno jer znamo da je svaki kilovat-sat neophodan Srbiji s obzirom na potopljene površinske kopove. To nije trebalo nijednom radniku posebno da objašnjavamo -
kaže Milicanović.

 - Morali smo zbog svega što se desilo da A5 uvedemo u vanredni remont u okviru koga su izvedeni veoma zahtevni radovi na zameni oštećene ulazne rešetke. Posao zamene urađen je uz pomoć ronilaca, uz istovremeno čišćenje i podvodno sečenje. Ova komplikovana operacija izvedena je u saradnji sa rumunskim partnerima, jer je pristup bio moguć sa te strane. Zbog vangabaritnih dimenzija tereta moralo je da se prođe kroz komplikovanu međudržavnu proceduru.

Zaustavljanje agregata A5 je iskorišćeno i za detaljno čišćenje protočnog trakta i međuprostora. Električari su radili na reviziji sistema pobude i regulacije. Paralelno je rađen i agregat A2 jer, prema rečima Ljiljane Milicanović, nijednog trenutka se nije odstupilo od planiranih remonta. Realizovani su kapitalni remonti agregata A1, a kod A2 povećana je i pogonska spremnost, kod A9 je urađena rekonstrukcija sistema pobude. Kod agregata A5 je zamenjen blok transformatora i rekonstrukcija razvoda 6,3 KV. Završava se i remont A10, tako da druga dunavska elektrana potpuno spremno dočekuje najavljene hladne dane.

R. Čučulanović

Pogledajte još