Što ste stariji, teže mršavite. Evo zašto je to tako!

Kako je sve počelo? Možda još u studentskim danima kada se živeli na pici, pivu i koka-koli. Ili kada ste u 30-im više bili posvećini karijeri nego svom zdravlju. Dajemo vam prave razloge zbog čega je u ovim godinama deset puta teže skinuti, nego dobiti kilograme.

NE SPAVATE DOVOLJNO
San je temelj zdravog života. Tačka. Ukoliko ne spavate dovoljno vaš imuni sistem slabi, metabolizam se usporava, a kilogrami se gomilaju. Sada kada vam radno vreme počinje od osam ili pola osam, a uz porodične obaveze, vrtić i školu onih čuvenih osam sati sna vam deluju kao bajka koju nikada nećete dosegnuti. I kako onda punite svoj rezervoar? Obično nezdravim namirnicama, šećerom i trans-mastima. Radite do kasno, legnete još kasnije, a ujutru opet ista priča. Umor izazvan nedostatkom sna zapravo umanjuje vašu želju za zdravim stilom života, pa su stoga manje šanse da ćete večerati salatu sa kupusom i svežom cveklom. Kako eksperti kažu, više sna vam neće pomoći da izgubiti kilograme, ali manjak će učiniti da ih dobijete. Zapravo, jedna studija je pokazala da nedostatak sna čini da vaš mozak upravo žudi za visokokaloričnom hranom.

VAŠ METABOLIZAM JEDNOSTAVNO VIŠE NIJE ISTI
I to jednostavno morate da prihvatite. Dok ste bili mlađi mogli ste da pojedete i nekoliko krofnica i čokoladica, a da se to nigde „ne zalepi”. Sada je posve drugačija situacija. Prema rečima čuvenog Dr Oza vaš metabolizam svake dekade nakon 40. godine uspori pet puta.Tada više ne možete da trošite kalorije kao nekad. Ipak, mnogi stručnjaci tvrde da rešenje postoji, a to je da sa dnevnog jelovnika skinete 100 kalorija. Iako se ne čini mnogo, na godišnjem nivou to je potencijalnih deset kilograma manje (ili više). Za početak izbegavajte mesne prerađevine, majonez, teške prelive za salate (radije ih pravite sami), zrele sireve i jaku, začinjenu hranu.

NE ZAMIŠLJATE, ZAISTA, DA LI STE VIŠE GLADNI
I za ovo zahvalite svojim hormonima. Posle 40. nivo estrogena opada što izaziva promene u štitnoj žlezi, ali i u šećeru u krvi. Dolazi do gubitka mišićne mase, što zapravo znači da slabije sagorevanje masti. Iako ne možete promeniti nivo hormone, možete ubalžiti ove efekte, i to tako što ćete nezdravu hranu zameniti namiricama bogate vlaknima, kao što su integrane žitarice i mahunarke.

GUBITE MIŠIĆNU MASU
Verovatno ste već čuli da su mišići teži od sala, a oni sagorevaju tri puta više kalorija.Ovo je povezano sa nivoom testosterona koji sa godinama opada. Kako ćete se boriti protiv ovog problema? Treningom! Svakim kilogram mišića ubrzaće vaš metabolizam i pomoći vam da sagorite više kalorija u toku dana. Nema izgovora, već trkom do teretane!

Izvor: žena

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.