MAKAR U JEDNU VERUJETE: 5 najčešćih zabluda o telefonima i kompjuterima

1. Mac ne može dobiti virus
Tvrdnje kako virusi uobičajeni za PC računare ne mogu zaraziti Mac računare stizale su i iz samog Applea, međutim, demantovao ih je događaj iz 2012. kad je ‘trojanac’ napao hiljade računara s logotipom jabuke.

2. Incognito surfovanje znači anonimno surfovanje

Mnogi misle da surfovanjem u ‘ingocnito’ prozoru u Chromeu ili ‘Private’ u Safariju skrivaju identitet, odnosno IP adresu, što je potpuno pogrešno. Incognito surfovanje znači da internet pretraživač neće zapamtiti stranice koje ste pre posećivali i da na vaš računar neće snimati ‘kolačiće’.

3. Predugo punjenje uništava bateriju

Većina ljudi uveče mobilni uključi u punjač i isključi ga tek ujutro, iako se on, naravno, napuni mnogo pre. Ponekad se govori kako to uništava bateriju, međutim, za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza. Štaviše, moderne baterije su dovoljno pametne da znaju kad su napunjene i, iako priključene na punjač, jednostavno prestanu da se pune.

4. Ne treba gasiti računar svaki dan

Ovo ne samo da nije istina, nego je istinito upravo suprotno – računar bi trebalo ugasiti svaki dan. Kad je ugašen, delovi računara nisu opterećeni i trajaće duže.

5. Mobilni treba puniti tek kad je prazan

Još jedna od zabluda koja ne samo da nije tačna nego je istina upravo suprotna – ako ga punite i kad baterija nije potpuno ispražnjena, produžićete vek baterije.

Nadlanu / izvor: 24sata.hr

Foto: yayimages.com