Vordsvort otvorio izložbu o Darvinu u galeriji Progres

BEOGRAD, 12. oktobra 2009. (Beta) - Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort otvorio je večeras u beogradskoj galeriji Progres izložbu povodom 200. godišnjice od rođenja Čarlsa Darvina i 150 godina od kada je objavio naučno delo "Poreklo vrsta".

Međunarodni program Britanskog saveta (British Councila) pod nazivom "Darvin danas" predstaviće od 12. do 17. oktobra izložbu posvećenu životu i radu engleskog naučnika, najviše poznatog po teoriji evolucije.

Posetioci će, kako piše u katalogu, na izložbi moći da vide kako su otkrića iz različitih oblasti, od geologije do ekonomije, uticala na Darvinovo razmišljanje.

Cilj izložbe je, kako se navodi, da istraži značaj koji teorija evolucije ima za savremeni svet i modernu nauku, kao i da predstavi rad britanskih istraživača koji su pomerili granice evolucione biologije.

Izložba se sastoji od interaktivnog Darvinovog drveta života i 14 panela koji daju odgovore na zanimljiva pitanja koja se tiču nastanka novih vrsta, da li se evolucija protivi religiji ili kako se razvila muzika.

Svi koji posete ovu izložbu moći će više da saznaju i o čuvenom Darvinovom putovanju oko sveta na brodu "Bigl" i upoznaju se sa različitim biljnim i životnjskim vrstama koje je Darvin video na Foklandskim ostrvima, Galapagosu, u Kejptaunu ili na Novom Zelandu.

Britanski savet će tokom trajanja izložbe organizovati za đake besplatne ture kroz izložbu, a pobednik međunarodnog finala takmičenja Saveta "Laboratorija slavnih" Mirko Đorđević pokazaće beogradskim osnovcima koliko evolucija može biti zabavna.

Izložba koja ukazuje na značaj Darvina, kako je najavljeno, tokom 2009. biće predstavljena publici u više od 25 zemalja širom sveta.

gor/dar

Pogledajte još