NOVA APLIKACIJA: Kradu struju pomoću smartfona!

Telefoni s posebnim softverom i instaliranim aplikacijama koje služe za umanjenje potrošene električne energije prodaju se na nekoliko zatvorenih grupa na društvenim mrežama i forumima.

Prodavac telefona tvrdi da se pre prodaje svaki kupac može da uveri da aplikacija radi i da stvarno umanjuje potrošene kilovate, pišu "Dnevne novine".

Pored telefona s aplikacijama za krađu, na društvenim mrežama i forumima se prodaju i drugi uređaji.

Cena zavisi od vrste brojila - ukoliko je reč o starom za jedan uređaj je dovoljno izdvojiti od 10 do 200 evra, dok je na digitalnom brojilu, tvrde domišljati građani, teže krasti struju.

Prvi način koji je delotvoran, ali za koji trgovci tvrde da ga je lako otkriti je blokiranje rada brojila elektro šokom.

Skuplja varijanta i najčešća je kupovina specijalnih, jakih magneta koji usporavaju rad brojila, a mogu se naručiti i putem interneta.

Korisnik sa Fejsbuk profila "Prodaja telefoni Podgorica" tvrdi da u ponudi ima pomenutu aplikaciju koja ometa rad brojila i na taj način usporava potrošnju.

Pametne telefone s instaliranim aplikacijama za ometanje rada brojila navedeni korisnik prodaje od 160 do 280 evra, u zavisnosti od modela telefona.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.