Fejsbuk misli i na mrtve: Možete postaviti status i kad umrete

Preko sigurnosnih opcija moći će da se odabere neko s liste prijatelja ko će steći pravo vođenja brige o profilu preminulog.

Opcija bi trebalo da se zove 'Legacy Contact', a osoba koja postane svojevrsni naslednik profila imaće pravo da na Fejsbuk profilu pokojnika radi govovo sve što poželi. Moći će da mu menja fotografije i prihvata nove prijatelje, zamrzne profil i pretvori ga u sećanje na osobu koja ga je otvorila ili pak deaktivirati i ukloniti kompletan sadržaj profila.

Ipak, neće moći da čita privatne poruke i neće moći da briše ranije prihvaćene prijatelje, a i situacija s objavom statusa je nešto drugačija.

Naslednik će moći da napiše samo jedan status, koji bi na neki način trebalo da bude pokojnikov oproštaj od najveće globalne društvene mreže.

Iako je cilj rešiti čudne situacije nakon nečije smrti, kritičari ove novotarije već su se javili i kažu da će živi možda biti u bunilu kada vide da njihov pokojni prijatelj na mreži nije sasvim mrtav, pogotovo ako im on prihvati zahtev za prijateljstvo.

U Fejsbuku se brane tvrdnjom da samo žele da udovolje hiljadama zahteva svojih korisnika koji već godinama zahtevaju ovakvu opciju. 'Javljali su nam se članovi porodice pokojnih korisnika koji su na profilu hteli da objave informacije o sahrani ili su želeli da dođu do fotografija i da ih sačuvaju', izjavila je Vanessa Callison-Burch iz Fejsbuka.

Dosad je postojala mogućnost da, nakon što bi u kontaktu s Fejsbukom smrt nekog korisnika bila potvrđena, profil bude zamrznut i da služi kao sećanje na preminuloga. To je značilo da bi se profilu moglo pristupiti i gledati šta je na njemu objavljeno, ali ga nije bilo moguće uređivati.

Izvor: Jutarnji.hr

Pogledajte još