JEDINSTVENO: Hostel u Užicu gde je ekologija na prvom mestu!

Ovi mladi Užičani počeli su intenzivno da rade na svojoj eko ideji 2012. godine, a njihov entuzijazam, odlučnost i kreativnost veoma brzo su dali i konkretne rezultate pa je hostel počeo sa radom već u drugoj polovini 2013. godine.

Eko hostel Republik predstavlja spoj istorije i tradicije ovog lokaliteta i inovativnog ekološkog poslovanja. Pored toga što je u potpunosti zasnovan na principima održivog razvoja interesantno je i to da je urađen u duhu Užičke republike, jedine neokupirane teritorije koja se nalazila u nekadašnjoj Jugoslaviji, predstavljajući simbol slobode u teškim vremenima na početku Drugog svetskog rata.

U ovom hostelu ekologija je na prvom mestu! Hostel krase vojni elementi poput šlemova, vojnih sanduka, zastava i simbola antifašizma. Enterijer hostela je izrađen od recikliranih materijala. Ležajevi i sofe napravljeni su od drvenih paleta, a ormari, noćni ormarići i dekorativni elementi su pripadali vojsci Jugoslaviji. Veštom reparacijom i uz mnogo kreativnosti starim elementima vraćena je upotrebna vrednost.

U hostelu se koriste i obnovljivi izvori energije poput štedljivih baterija u kupatilu i kuhinji, prečišćivača za otpadnu vodu, solarnih ploča i štedljive rasvete. Takođe, otpad se odvaja i reciklira.

Eko hostel Republik zabeležen je kao “green hostel” u globalnim turističkim mapama, a ovakvi hosteli sve više privlače pažnju turista koji se okreću zelenim ugostiteljskim objektima. Zbog interesantnog koncepta i pristupačnih cena, može se reći da će ovaj hostel u velikoj meri unaprediti turističku ponudu užičkog kraja uz očuvanje prirodnih resursa i životne sredine. Kako Marko navodi cilj im je da u jednom trenutku hostel postane potpuno energetski nezavisan.

(old_image)

Nadlanu / izvor: Ekokutak

Pogledajte još