Kako je “Snajperista” postao najveći Oskar gubitnik

Bio je nominovan u čak šest najprestižnijih kategorija, među kojima su nominacije za najbolji scenario, najbolji film i najbolju mušku ulogu (Bredli Kuper), a nagrađen je samo za najbolju motažu zvuka. Pretpostavljalo se da će članovi akademije, kako su to činili nebrojno puta do sada, svoj glas darivati patriotskom ostvarenju, a kada se tome doda da ga kao reditelj potpisuje holivudski veteran i omiljena ličnost konzervativne i republikanske Amerike, Klint Istvud, onda je neuspeh “Snajperiste” ravan senzaciji.

Film je baziran na istinitoj priči i prikazuje život američkog marinca Krisa Kajla, koji je poznat kao najprecizniji vojnik na obaraču. Njegova preciznost i snalažljivost spasila je brojne živote civila i saboraca.

Sa druge strane, umetnički film Alehabdra Gonzalesa Injaritua “Čovek ptica” može se okarakterisati kao najveći dobitnik 87. dodele nagrade Američke filmske akademije, koja je rano jutros po centralnoevropskom vremenu održana u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Proglašen je za najbolji film, a Iraritu za najboljeg reditelja. Veče je završio sa još dva Oskara, u kategoriji najbolji scenario i fotografija.

U glumačkim kategorijama Edi Redmejn nagrađen je za glavnu ulogu u filmu "Teorija svega" dok je Oskar za mušku epizodnu ulogu pripao Dž.K. Simonsu za ulogu profesora muzike u "Ritmu ludila".Džulijen Mur dobila je Oskara za ulogu perofesorke koja pati od Alchajmera u ostvarenju "I dalje Alis" a Patriša Arket je nagrađenau kategoriji najbolje sporedne uloge u filmu "Odrastanje".

Za najbolji strani film proglašeno je poljsko ostvarenje "Ida" a za najbolji animirani "Grad heroja".

Najbolji dokumentarni film je "CitizenFour" dok je Oskara za muziku dobio Aleksandre Despla za "Grand Budapest Hotel". Najbolja numera je "Glory" iz filma "Selma".

Nadlanu

Pogledajte još