DECA UGROŽENA: Zaraza salmonelom u vrtiću

Prvi slučajevi infekcije zabeleženi su pre dve nedelje kaka je kod dvoje mališana izolovana ova bakterija. To je bio povod da Gradski zavod za zaštitu zdravlja uzme briseve deci za koju se pretpostavljalo da mogu biti zaražena. Posle analize utvrđeno je da dvadesetoro dece iz vrtića “Lane” ima bakteriju salmonelu. Zavod je potom pozvao roditelje sve dece iz vrtića da donesu bris i uzorak stolice svoje dece.

Zato je jutros ispred vrtića bio haos, automobili su se samo gomilali, roditelji više nisu imali gde da se parkiraju, a sva nervoza i revolt su izbijali u redu koji se pružao od hodnika, uz stepenice, sve do kancelarije u kojoj su se predavali uzorci.

(old_image)

Roditelji su revoltirani ovom situacijom, i iako ne mogu da zamere osoblju vrtića, ne dopada im se postupak Zavoda za zaštitu zdravlja.

"Nekima je rečeno da je u pitanju rutinska provera, drugima da je u pitanju testiranje na salmonelu" priča nam Jovana S. majka petogodišnjaka. "Nije nam svejedno, ali makar su nas pozvali na testiranje, ipak dvadesetoro obolele dece nije malo."

U međuvremenu, zbog ove situacije, deci je zabranjeno da se mešaju sa decom iz drugih grupa, jer postoji strah od epidemije.

Da uslovi u obrazovnim ustanovama nisu idealni svedoči i činjenica da su se u osnovnim školama na Konjarniku, u Vinči i Grockoj pojavile šuga i vaške.

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još