Na današnji dan smo ga izgubili: Replike Bate Stojkovića zbog kojih će zauvek ostati LEGENDA

Varljivo leto '68

Jedna od uloga koje se najbolje pamte je svakako bila u filmu Varljivo leto '68, gde je tumačio lik sudije Veselina Cvetkovića. Posebno popularna među mladima je čuvena rečenica "Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi". Čuveni film izrodio je još jedan citat koji će se dugo pamtiti, o marksizmu.

"Učiš učiš... Marksizam, sinko, nije kao ostali predmeti. Kao, recimo, geografija. Može se živeti, ako ne znaš gde je Abu Dabi, gde je Singapur... Ili, recimo, iz istorije – kad je Milutin doš’o na presto. Ali, marksizam, marksizam se jednostavno mora znati. Razumeš? On će te pratiti celog života. Jer, marksizam prožima sve pore našeg društva", poručio je sudija tog varljivog leta.

Maratonci trče počasni krug

Bata je oživeo lik Lakija Topalovića, a izgovorio je reči koje i danas mogu da nasmeju svakog ljubitelja domaće kinematografije: "Šta će biti s kućom?"

Neke od ovih rečenica se često i danas pominju, pa tako ona čuvena "Ala je opravio, svaka mu čast" često može da se čuje u pijanim razgovorima, a da ne pominjemo "Ajde, ajde, rasturio si tolike brakove, a ne možeš jednu pišljivu vezu!"

Balkanski špijun

Mnoge scene iz Balkanskog špijuna su zaista nezaboravne, ali ona u kojoj Bata priča telefonom je u samom vrhu.

"Alo? Izvinite, govorite glasnije ništa vas ne razumem. Jeste li vi maločas zvali? E pa, hoće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta! Slušajte, druže, možda ste dobili pogrešan broj, al‘ ste dobili onog koga ste tražili!", drao se besni Ilija Čvorović u slušalicu.

Vredi pomenuti i čuvenu "Soko zove orla, prijem"

Ko to tamo peva

Iako je rečenica "Vozi, Miško", koju izgovara Pavlje Vujisić, ostala najpopularnija replika iz ovog filma, Bata je ostavio značajan trag i u ovom legendarnom filmskom ostvarenju.

"Da se ja pitam, ja bih poterao autobus ovuda. Nije to tako loše kao što izgleda…" izgovara smešni Brka par sekundi pre nego što će se sručiti u reku.

Kako sam sistematski uništen od idijota

Babi Papuška, Batin lik u ovoj komediji, strašno se potresao kada je čuo da je Če Gevara umro. Tako on pokušava da pokrene svoju revoluciju, i to sa rečima: "Poginuo je najveći čovek na svetu, i svi bi mi trebalo da plačemo i crninu da nosimo…".

Iako ovaj film isprva nije postigao veliki uspeh, i danas ga rado gledaju.

24sata.rs

Pogledajte još