Pojavio se snimak nepristojnog Maradone

BUENOS AJRES, 17. oktobra 2009. (Beta-AP) - Video snimak Dijega Maradone kako nepristojno gestikulira u timskom autobusu posle incidenta sa psovanjem na konferenciji za novinare mogao bi da oteža napore fudbalskih vlasti Argentine da skandal ostave u prošlosti.

Snimak pokazuje Maradonu kako iz timskog autobusa nepristojno gestikulira prema fotografima i fotoreporterima.

To se desilo neposredno posle utakmice u sredu, u kojoj je Argentina pobedila Urugvaj sa 1:0 i izborila plasman na Svetsko prvenstvo. Maradona je na konferenciji za novinare posle te utakmice psovao novinare koji su ga kritikovali.

Maradoni zbog toga preti moguća suspenzija od pet utakmica i novčana kazna od 20.000 švajcarskih franaka, što su kazne koje predviđa disciplinski pravilnik FIFA za takve prekršaje.

Psovke su izrečene na zvaničnoj konferenciji za novinare posle utakmice u sredu. Predsednik FIFA Sep Blater rekao je zbog toga da "nema drugi izbor osim da zatraži od disciplinske komisije da pokrene istragu protiv Maradone".

Selektor Argentine rekao je da je to bio izliv besa i naglasio da nema zbog čega da se izvinjava.

Maradonu je podržao predsednik Fudbalskog saveza Argentine Hulio Grondona, koji je takođe incident nazvao trenutnim izlivom besa i ocenio da niko tome ne bi pridavao važnost da je u pitanju neki drugi trener.

Disciplinski pravilnik FIFA nalaže suspenziju i novčanu kaznu bilo kome ko u fudbalu "unizi sebe kroz postupke ili reči, diskriminiše ili uvredi osobu ili grupu osoba...na način koji potkopava ljudsko dostojanstvo".

Maradona je kao igrač vodio Argentinu do titule svetskog prvaka 1986. i do finala Mundijala 1990. godine. Kao selektor bio je pod velikim pritiskom tokom problematičnih kvalifikacija.

"Gaučosi" su izgubili u gostima od Bolivije 6:1, od Brazila 3:1 kod kuće, a takmičenje su završili na četvrtom mestu.

Grondona je rekao da će se argentinski savez u utorak sastati i razgovarati o ovom incidentu.

Pogledajte još