PRAVAC KOD GINEKOLOGA: 5 menstrualnih problema koje ne smete da ignorišete!

1. Problemi sa curenjem
Ovo bi mogao da bude znak koji ukazuje na poremećaj krvarenja. Ukoliko morate da menjate tampon ili uložak na svakih sat vremena u roku od tri sata, ili krvarite duže od osam dana uzastopno, posetite doktora. Takođe, obratite pažnju na to ako se osećate izuzetno umorno ili vam srce ubrzano radi kada se umorite – jer to može biti rezultat svog tog gubitka krvi.

2. Jedva da krvarite

Menstruacija koja je izuzetno „lagana“, ili do nje uopšte ne dođe, mogla bi da bude znak različitih zdravstvenih problema. Ukoliko se bavite sportom i naporno trenirate, ili ste jako mršavi, vaša menstruacija će možda prestati, i to bi kasnije moglo da bude jako loše za vaše telo. Ukoliko ste gojazni i imae akne, možda imate sindrom policističnih jajnika. U svakom slučaju, trebalo bi da posetite lekara.

3. Nikada ne znate kada će se pojaviti

Tokom prve godine, sasvim je normalno da menstruacija bude nepredvidiva. Ali bi nakon toga stvari trebalo da se dovedu u red – menstruaciju bi trebalo da dobijate na 21 do 45 dana i trebalo bi da traje manje od sedam dana. Ako se vaša menstruacija šeta po celom kalendaru, vreme je da potražite stručnu pomoć.

4. Kasni – mnogo kasni

Ako ste u godinama kada je veliki deo vaših drugarica počeo da dobija menstruaciju, a vi niste, to bi mogao da bude znak da nešto nije u redu sa vašim hormonima. Posetite lekara ako ste pošli u sednju školu bez prve menstruacije, ili imate 16 godina a niste još iskusili prve znake puberteta, poput rasta grudi.

5. Boli

Grčevi i druge neugodnosti su deo menstruacije. Međutim, ako se radi o bolu koji vas sprečava da ustanete iz kreveta, ili imate ozbiljne grčeve i mučninu, to može biti znak zdravstvenih problema. Definitivno bi trebalo da posetite ginekologa.

Nadlanu / izvor: teenvogue, 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.