NAUČNICI OTKRILI: Koje su prednosti trudnoće posle 35. godine?

Iako se sve veći broj žena odlučuje za trudnoću u kasnijim godinama, još uvek postoji određena stigma kada je reč o trudnicama starijima od 35 godina.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Journal of the American Geriatrics Society", pokazalo je vrlo zanimljivo otkriće naučnika.

Oni su otkrili da kasnija trudnoća ima pozitivan uticaj na mozak majke, odnosno da sprečava gubitak pamćenja kasnije u životu.

U istraživanju je učestvovalo 830 žena koje su bile u postmenopauzi, a naučnici su beležili njihovo verbalno pamćenje, funkcionalne veštine i opšte spoznaje.

Takođe su proučavali godine u kojoj su žene dobile svoju prvu menstruaciju, kada su zatrudnele, koliko su trudnoća do tada imale i još neke slične faktore kako bi došli do odgovora na pitanje kako je trudnoća, s obzirom na njihove godine, uticala na njihovo mentalno zdravlje.

Rezultati su pokazali da su žene koje su rodile nakon 35. godine imale bolje pamćenje, dok su majke koje su svoje prvo dete dobile u ranijim godinama, između 15. i 24. godine, imale lošije zdravlje, kao i slabije funkcionalne veštine u svojim četrdesetim.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još