Brushalteri kao radijatori

Na početku jeseni i da bi spremni dočekali zimu, japanski modni kreatori i proizvođači ženskog veša najavili su da će damama ovih dana ponuditi takozvane "ekološki zaštitne" brushaltere koji se zagrevaju.

Reč je o delu intimnog ženskog veša sa zagrejanim veštačkim krznom koji će izbirljivim i malo bolje stojećim Japankama, kako proizvođači tvrde u reklamnoj kampanji, "pružiti potpunu zaštitu od naleta žestoke zime koja se očekuje".

Nameru da na tržište izbaci pomalo neobičan, gotovo bizaran deo intimne ženske garderobe, najavila je japanska filijala svetski poznatog proizvođača ženskog veša "Triumph International".

A koliko je ponuda shvaćena ozbiljno govori i zahtev proizvođača da se u propagandnu kampanju "kupite WARM BIZ" uključi i vlada.

Firma, naime, predlaže da vlada ubedi poslodavce ali i zaposlene dame da će "korišćenjem novog dela garderobe ne samo zagrejati sebe već i doprineti da se ostvari znatna ušteda toplotne energije neophodne za zagrevanje radnih i kućnih prostorija".

Brushalteri, zapravo, imaju specijalni uložak koji se može izvaditi i zagrejati u toploj vodi ili mikrotalasnoj pećnici.

Uz to, u ponudi će se nalaziti i specijalni "šalovi" od veštačkog krzna koji se takođe mogu zagrejati i nositi oko vrata a najavljene su i "tople gaćice" koje "zagrevanjem mogu upiti veliku količinu toplote i satima je emitovati u toku nošenja".

"Warm Biz veš vam pruža do sada nezabeleženo zadovoljstvo i predstavlja izuzetno šik modni detalj a pored toga učeštvuje u sprečavanju globalnog zagrevanja", naglašava se u reklamnoj kampanji firme "Triumph".

U nastojanju da smanji rasipanje toplotne energije, japanska vlada je preporučila da se već pred nastupajuću zimu ugrade termostati i podese na 19 stepeni Celzijusa u vladinim zgradama i 20 stepeni u radnim prostorijama privatnih kompanija.

Vlada je saopštila da je u toku ovogodišnje letnje kampanje u junu, julu i avgustu, pod geslom COOL BIZ, dozvolila državnim činovnicima i zaposlenima u državnim nadleštvima
kao i zvaničnicima kompanija da na posao dolaze u košuljama s kratkim rukavima, bez kravata i s otkopčanim prvim dugmetom na košulji kako bi postigli neku vrstu "samorashlađivanja" i tako doprineli da se smanji korišćenje klima uređaja.

Vlada je s ponosom saopštila da je upravo ova akcija, koju su pedantni i odgovorni Japanci u potpunosti poštovali, omogućila da se u tri letnja meseca uštedi 210 miliona kilovat-časova struje - što je dovoljno za mesečnu potrošnju 720.000 domaćinstava.

TOKIO , 21. oktobar 2009. (FoNet)

Pogledajte još