"Avaz": Napadaču iz Zvornika pripadnici policije 1992. ubili oca i još 750 bošnjaka

0

Nerdin Ibrić (24), koji je ubijen juče nakon terorističkog napada u Zvorniku u kojem je usmrtio jednog, a ranio dvojicu policajaca, imao je svega godinu dana kada su pripadnici VRS sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1.juna 1992. odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni, piše sarajevski dnevni list “Avaz”.

Ibrić je rođen u Kučić Kuli kod Zvornika, gde je i živeo, navodi “Avaz” i dodaje da je Nerdin zajedno sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu.

Kako je izjavio načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, Ibrić je išao u srednju medicinsku školu u Zvorniku, a u poslednje vreme je pokazivao devijantno ponašanje.

Pre tri godine počeo je da pušta bradu u stili pripadnika vehabijskog pokreta a u Tuzli je imao rođaka koji je bio član iste grupe ljudi, saznaje “Blic”.

Prema podacima policajca bošnjačke nacionalnosi iz njegovog sela on se čudno ponašao poslednjih pola godine čudno i klanjao u džamiji po vehabijskim običajima.

Ibrić je sinoć, naoružan sa dve puške, pištoljem i džepova punih municije, došao svojim automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

Nakon toga je, kako je potvrdio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca.

– Napadač je pred policijsku stanicu Zvornik došao oko 19 časova i na vratima ubio jednog policajca. Pošto je bila smena u stanici je bilo više policajaca, te je prilikom ulaska ranio još da pripadnika policije, a u razmeni vatre terorista je likvidiran. Dok je pucao izgovarao je “Alah ekber”, a kod njega je pronađen pištolj, automatska puška u gepeku automobila i puni džepovi municije, što znači da se spremao za ovaj čin – naveo je Lukač.

Trenutno policija radi na povezivanju Ibrića sa drugim licima, a pripadnici policije su već otišli do njegove kuće i čekaju nalog za pretres kuće.

Obaveštajne strukture u BiH su imale još pre tri dana informaciju da se priprema napad u Zvorniku, ali su očigledno zakazale, jer napad nije sprečen, a policajac je ubijen. Sve bezbednosne informacije govore da je reč o terorističkom aktu koji je unapred isplaniran.

– Ranije informacije nisu ukazivale na ovaj napad osim opšte informacije da su u BiH mogući teroristički napadi. Očekujemo saradnju sa svim agencijama, jer ovaj čin to zahteva – rekao je Lukač.

Ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je u ponedeljak kasno uveče kako je napadač na policijsku stanicu u Zvorniku povezan s pokretom radikalnih islamista vehabija, aliistraga tek treba da utvrdi da li je on radio sam ili kao član neke terorističke organizacije.

Izvor: Blic

Foto: Screenshot

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.