UŽASI PUPKA: Kad pročitate šta se nalazi u vašem, smučiće vam se život!

Istraživanje je pronašlo čitave mikro „prašume“ u pupku 60 volontera. Ispostavilo se da je prosečan ljudski pupak prilično sličan Amazoniji.

U 60 različitih pupkova, tim je pronašao 2.368 vrsti bakterija, od kojih bi 1.458 moglo da bude novo za nauku.

Neki od volontera gajili su svega oko 30 različitih vrsta u pupku, dok je kod nekih pronađeno i više od 100, dok se prosečna cifra kretala oko 67. Zanimljivo je da se čak 92 odsto tipova bakterija nalazilo kod svega 10 odsto subjekata – zapravo, većina njih je bila specifična samo za jednog jedinog ispitanika.

Jedan od njih, novinar po profesiji, imao je u svom pupku bakterije koje su da tada viđene samo na tlu Japana – u kom on nikada nije bio.

Drugi, daleko upečatljiviji volonter, koji se nije kupao nekoliko godina, bio je domaćin dvema vrstama takozvanih ekstremofilnih bakterija koje obično žive na polarnim santama leda i termalnim izvorima.

Uprkos brojnosti stanovnika pupčane džungle, nije pronađena ni jedna koja je zajednička svima, a svega osam vrsta je pronađeno kod oko 70 odsto subjekata. A gde god da su se ove vrste pojavile, buknule su do neizmernih količina.

„To jedan običan pupak čini pravom prašumom u malom“, kaže Dan. „Ideja da su neki delovi našeg tela poput prašuma, za mene je divna. Meni kao ekologu to zaista ima smisla.“

Ova studija je obavljena pre nekoliko godina, ali Rob Dan i njegov tim i dalje istražuju "biodiverzitete" novih pupaka.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.