SAVETI ZA DAME: Na šest načina možete doživeti orgazam bez dodira

Žene mogu da dožive orgazam i bez telesnog dodira ili stimulacije. Iako deluje neverovatno, moguće je. Nekada je u pitanju volja misli, a često se to događa i u snu. Neka od najjačih uzbuđenja produkt su naših snova i potisnute želje u stvarnosti.

Orgazmi su sjajni. Svaka žena koja ih je doživela dobro zna koliko zadovoljstvo oni mogu da proizvedu. Ipak, mnogi se pitaju da li je moguće doživeti orgazam bez seksa?

- Vrlo moguće! Naša su tela vrlo pametna, ako im dovoljno verujemo i pustimo ih da rade sama, mogu nas zapanjiti - kaže Lola Džen, seksolog i stručnjak za mentalno zdravlje.

Ovo su načini na koje žena može doživeti orgazam bez telesnog kontakta ili seksa:

1. Orgazam se može doživeti u snu

Moguće je da se žene seksualno stimulišu u snu, pa na taj način i dožive orgazme. To se događa dok je mozak u REM fazi sna. Ovo je možda i najneočekivaniji primer orgazma bez dodirivanja.

Prema časopisu "Women’s Health Magazine", tokom REM-a telo "doživljava autonomne fluktuacije". Drugim rečima, krv teče kroz različite delove tela - uključujući i genitalije.

Mozak je definitivno veoma moćan organ. Često se iz snova budimo sa osećajem da se ono što smo sanjali zapravo zaista desilo. Ako je to tako, zašto onda ne bismo imali intenzivna seksualna iskustva koja takođe izgledaju kao stvarna?

2. Dok vežbaš, možeš doživeti orgazam

Ako vam fali podsticaj da krenete u teretanu, možda baš ovo bude okidač. Orgazam je moguće doživeti i tokom vežbanja.

- Vežbe koje uključuju aktiviranje karlice, nisu korisne samo za kontrolu zadovoljstva i izdržljivosti u određenim seksualnim pokretima, već ponekad mogu da izazovu i jak orgazam - objašnjava Lola.

Treninzi tokom kojih se najčešće mogu doživeti orgazmi su oni u kojima žene upražnjavati vežbe koje uključuju trbušne mišiće. Dobre su i one koje uključuju dizanje tegova, ali i joga, vožnja bicikla, trčanje, šetnja i planinarenje.

3. Orgazam se može doživeti čak i ako samo razmišljate o seksu

Možete doživeti orgazam čak i ako samo razmišljate o seksu. Neke žene su izjavile da imaju tu sposobnost da i pri samoj pomisli na orgazam mogu da ga dožive.

Zvuči li to kao san? Pa, postoje teorije koje to potvrđuju.

Dr Beri Komisaruk, koautor knjige "The Science Of Orgasm", rekao je za "Daily Mail":

- Centri za zadovoljstvo mozga povezani s orgazmom uključe se kod žena koje zamišljaju da doživljavaju orgazam na jednak način kao i kod žena koje orgazam doživljavaju na više konvencionalan način. Pogotovo kad se erotska napetost pojača, neke žene se mogu toliko uzbuditi da mogu doživeti orgazam ne dodirujući se - objašnjava on.

Ako želite pomoć u tom procesu, doktor predlaže ritmično stiskanje mišića karlice praćeno dubokim disanjem.

4. Orgazam se može doživeti dok se vežba joga

Za orgazam je važno pravilno disanje, kao i vežbe u kojima je fokus na karlici. Sve ovo čini osnovu joge, pa stručnjaci tvrde da se prilikom vežbanja lako može doživeti orgazam.

Jedan od ciljeva joge je da se poveća snaga mišića oko genitalija. Seksolog dr Džefro TolTris rekao je za "The Daily Beast", "Kada žene angažuju svoje PC mišiće 'pubococcygeus', ​​tkivo oko g-tačke nabubri, što može dovesti do vrhunca."

5. Možeš postići orgazam tokom porođaja

Mislimo da ne bi mogle smisliti scenario manje seksi od porođaja, ali, kako se pokazalo, trudovi i orgazmi mogu koegzistirati. Zove se "orgazmičko rođenje".

- Beba silazi porođajnim kanalom i prolazi kroz potpuno iste položaje kao i penis kad ulazi u vaginu da bi izazvao orgazam - rekla je dr Kristin Nortrup za "ABC News".

- To je povezano s ogromnom hormonskom promenom u telu, više prolaktina, više oksitocina, više beta-endorfina - to su molekuli ekstaze.

6. Orgazam možeš postići stimulisanjem pupka

Prema časopisu "Men's Health", objašnjenje ovog fenomena je da stimulacija pupka može pogoditi vagusni nerv (vagus), "granastu strukturu" koja zapravo povezuje cerviks i mozak putem stomaka.

- Iako orgazmi pupka mogu zvučati neobično, postoji stvarna nauka koja to podržava - tvrdi Džen.

- Postoji zanimljiva studija koju je odsek za psihologiju u Rutgersu sproveo na ženskim vulvama koje su bile paralizovane od struka prema dole. Iako nisu imale osećaj u vulvi ili vagini kad je vagusni nerv bio stimulisan imale su orgazam.

To je zbog vagusa koji završava unutar grlića materice, a to je rezultiralo tom stimulacijom. Vagusni nervi prostiru se od zadnje strane našeg mozga prema telu i završavaju unutar grlića materice.

- Vagusni nerv je početak nervnog sistema i najopsežnija raspodela kranijalnih nerava. To je takođe razlog zašto mnogi ovu vrstu orgazma mogu opisati kao orgazam celog tela s obzirom na opseg vagusa - objašnjava Džen.

Izvor: Prva.rs/Miss7zdrava.24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još