HAOS POČINJE U TETOVU: Jake policijske snage i helikopteri nadleću sela

Stanovnici planinskih sela Tetova su u strahu da se scenario iz Kumanova ponovi i u njihovom mestu.

Portparol policije Ivo Kotevski, nijte hteo ni da potvrdi, niti da demantuje da je povećano prisustvo policije u ovim selima, ali apeluje na stanovnike da nema potrebe za panikom.

“Čak i ako postoji bilo kakva akcija, sigurno ne možemo reći ništa bez njegovog završetka. Ali ljudi ne treba da se plaše prisustva policije, jer je policija tu da ih zaštiti. Oni su makedonski državljani, a policija će biti sa njima “, rekao je Kotevski.

Raspoređene su jake policijske snage, dok se sve vreme čuju helikopteri koji nadleću sela.

Na Tviteru se vodi rasparava između Albanaca i Makedonaca u kojoj građani makedonske nacionalnosti pitaju albanske sugrađane odakle im informacije o helikopterima nad Tetovom, s obzirom da niko nije javio da se išta u tom gradu dešava.

Inače, dvojica ubijenih policajaca u neredima u Kumanovu, Samoilovski Sašo i Žarko Kuzmanovski su iz Tetova.

Na Tviteru se takođe pojavila i inormacija da će se lider Demokratske unije za integracije (DUI) Alija Ahmeti posetiti Tetovo danas u 14 časova.

To će biti njegovo prvo obraćanje javnosti posle nemira u Kumanovu.

Istorija sukoba u Makedoniji
Do sada su u Makedoniji bila dva velika sukoba Albanaca i makedonskih snaga bezbednosti. Prvi se odigrao u februaru 2001. godine, koji je počeo tako što su Albanci iz zasede ubili 8 makedonskih vojnika, a makedonske snage počele akciju na području Tetova. Sukobi se se završili Ohridskim sporazumom. Drugi veliki sukobi su počeli januara 2012. godine, posle protesta muslimana, koji su bili nezadovoljni zbog jedne od maski na karnevalu u selu Vevačni, koja je na satiričan način prikazala svetu knjigu muslimana, Kuran. U gradskom prevozu u Skoplju je ubrzo došlo do niza sukoba u Skoplju, koji su se proširili i na druge gradove. Sredinom marta nemiri su se proredili i potpuno nestali.

Nadlanu / izvor: Kurir