Počinje Staroplaninski maraton - najduža brdska trka u Srbiji

Ultramaraton na Staroj planini četvrti je događaj ove sezone u Nacionalnoj skajraning ligi, održava se od 5. do 7. juna i na njemu će se okupiti više od 150 takmičara koji će se nadmetati u trkama dužine 20, 84 i 122 kilometra. Staroplaninski maraton boduje se za najprestižniju brdsku trku na svetu UTMB.

Ultra marathon na Staroj planini je najduža brdska trka u našoj zemlji. Takmičari koji na Staroplaninskom maratonu učestvuju u trkama na deonici od 84 kilometara na usponu od 4100 metara i deonici dugoj 122 kilometara na usponu od 5.500 metara će sa trkom startovati u petak, 6. juna tačno u ponoć.

(old_image)


Organizatori ističu da retko koja trka ima mnogo deonica koje se prostiru na preko 2 000 metara nadmorske visine, i da je Stara planina surova, nepristupačna i sa nezaobilaznim klekama. Koncept trke je takav da bez pažljivog gledanja markacija i karte trka teško ide, a Staroplaninski maraton je trka istog koncepta kao i čuveni “Hard rok trejl” od 100 milja u Sjedinjenim Američkim Državama

Za ultramaraton na Staroj Planini su se pored takmičara iz Srbije, prijavili i takmičari iz još 11 zemalja: Poljske, Hrvatske, Grčke, Rusije, Turske, Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Portugalije, Irana i BiH.

Ultra trail Stara planina trailer 2015 from Udruzenje Freestylera on Vimeo.

Srpska Skyrunning Asocijacija ovu trku organizuje pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Knjaževca, Falkenštajna i Parka prirode „Stara planina“.

Pogledajte još