CENE NIŽE NEGO PROŠLE GODINE: Hoteli spremni za zimsku sezonu

Interesovanje turista za zimovanje i odmor na planinama u Srbije je veliko bez obzira na epidemiološku situaciju. Goste, kažu, zanima samo da li su bezbednosni uslovi zadovoljavajući, kao i da li mogu da dobiju novac u slučaju otkazivanja rezervacija, kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Hores.

Hoteli na Kopaoniku su, kaže, već objavili cenovnike i do sada je popunjeno 20 odsto kapaciteta, a na Zlatiboru 10 odsto. Kao i većina svetskih ski centara i domaći se, bez obzira na pandemiju, spremaju za sezonu koja počinje u prvoj nedelji decembra, očekujući uglavnom domaće goste.

Veliko je interesovanje i za Staru planinu i druge planinske centre, što ohrabruje s obzirom na celokupnu situaciju. Beleži se i interesovanje gostiju iz Mađarske, Grčke, Turske i Rusije. Njihove agencije su već u pregovorima sa našim hotelima. Do sada smo čak 84 hotela sertifikovali oznakom 'Čisto i bezbedno', a to znači da oni primenjuju sve zdravstvene mere, što je posetiocima u ovom trenutku najvažnije ‒ kaže Genov i dodaje da je većina zimskih centara već istakla cenovnike i da su u toku popusti za rane rezervacije.

Na tradicionalno najposećenijem Zlatiboru počela je rezervacija zimskih aranžmana, iako neki hoteli još nisu objavili cenovnike. Direktor "Horesa", očekuje se cenovnici budu obajvljeni tokom sledeće nedelje, a već je poznato da će cene biti niže za oko 10 odsto nego prošle sezone. Hotelijeri su se, kaže Genov, dogovorili da svi gosti koji boravak budu ugovarali direktno preko njih mogu da računaju na povraćaj novca u slučaju otkazivanja rezervacija.

Pomoć države hotelima je, kaže sagovornik, došla u pravom trenutku, jer je većina uspela da pokrije troškove do kraja godine.

Goran Karadžić, direktor "SP Resorta" na Staroj planini, kaže da su već do sada oboreni svi rekordi kada je reč o interesovanju za ovu destinaciju.

Već od početka novembra imamo veći broj gostiju i veći prihod nego u istom periodu prošle godine. Interesovanje za zimu na planini je očigledno veliko, a pokaazalo se da je odlazak u prirodu jedini odmor koji sada možemo da priuštimo. Goste jedino brine moguće zatvaranje, ali i mogućnost povraćaja novca ukoliko se iz bilo kod razloga odmor ne realizuje - objašnjava Karadžić.

On kaže da su upravo zbog toga gostima ponudili garanciju da će im novac u slučaju otkaza rezervacije biti vraćen, pod uslovom da su sve ugovorili direktno sa hotelom.

I vlasnici privatnog smeštaja na planinama očekuju dobru sezonu, jer su kapaciteti za rane rezervacije, kako kažu, već popunjeni. Ni oni neće raditi u punom kapacitetu, jer moraju da poštuju zdravstvene mere, ali ohrabruje što su gosti već počeli da se interesuju i rezervišu smeštaj, posebno za raspust. Samo na Kopaoniku je za oko sedam odsto više rezervisanog smeštaja nego u istom periodu prošle, pa i pretprošle godine.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže da i kod njih ima interesovanja za zimsku sezonu, ali da je mnogo više rezervacija, a vrlo malo uplata.

Malo je onih koji žele da plaćaju unapred, osim u udarnim terminima kao što je raspust. Sve ostalo su samo rezervacije i očekuje se epidemiološka situacija ‒ kaže Seničić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još