ZASLUŽENO: Legendarnoj spikerki nagrada za životno delo

Ljiljana Marković je 1959. diplomirala glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Igrala je u nekoliko filmova, pozorišnih predstava i serija, ostvarivši zapaženu ulogu u filmu "Pogon B" sa Pavlom Vujisićem.

Osim pravilnog i uhu prijatnog kazivanja, krasi je i lični stil, šarm, elegancija, prisebnost, duhovnost i kultura.

Prvi nastup pred mikrofonom Radio Beograda beleži kao trogodišnja devojčica, a nakon rata postaje stalni član dečjeg hora i dramske grupe Bate Miladinovića. Vezu nastavlja honorarnim spikerskim radom, a produbljuje profesionalnim od 1962, da bi dve godine kasnije prešla u Televiziju Beograd, najpre kao najavljivač a potom i voditelj i autor brojnih sadržaja.

(old_image)

Bila je prvi spiker eksperimentalnog televizijskog programa jula1956, emitovanog iz zgrade Elektrotehničkog fakulteta tokom sajmatehnike.

Uspešnu karijeru je okončala 2000. odlaskom u penziju. Pripada nezaboravnoj generaciji pionira televizijske profesije koju su činili Dušanka Kalanj, Miodrag Zdravković, Branislav Surutka, Mića Orlović, Branko Ilić.

(old_image)

O nagradi i Fondu za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture i govora u elektronskim medijima Srbije “Branislav Mane Šakić”

Ovo priznanje nosi pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čoveku-zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanje smederevskog radija.

Imajući pomenuto u vidu, na inicijativu supruge Jadranke Nićin, novinara, i uz svesrdnu podršku ove medijske kuće formirani su Fond i odličje koji nose Šakićevo ime.


Pogledajte još