KOLIKO će vas koštati gorivo na putu do mora

Kako sada stvari stoje, ako krenete na Jadran, onda bi dobro bilo da rezervoar punite u Bosni i Hercegovini, a ako se uputite ka Grčkoj, onda zemlju letovanja svakako treba izbeći i gorivom se obezbediti i za dolazak i za povratak.

Tako je u Bosni i Hercegovini i za litar bezolovnog benzina i dizel goriva potrebno oko 1,07 evra, a u Grčkoj za benzin treba oko 1,6 evra, pa za punjenje rezerovara od 40 litara u BiH treba oko 42,80 evra, a u Grčkoj oko 64 evra, odnosno za jedan rezervoar benzina kupljenog u u Grčkoj u BiH se može natočiti jedan i po.

Najpovoljnija cena goriva u Evropi je, naravno, u Rusiji, gde je za litar potrebno nešto više od pola evra. U ovoj zemlji za litar bezolovnog benzina treba platiti oko 0,57 evra, a dizela oko 0,55 evra. Najskuplje je gorivo u najrazvijenijim evropskim zemljama, pa recimo vozači u Holandiji za litar bezolovnog benzina moraju da plate oko 1,73 evra, dok je dizel gorivo najskuplje u Velikoj Britaniji jer litar košta 1,7 evra.

Kad je dizel gorivo u pitanju, najpovoljnija je cena u Makedoniji jer je litar oko 0, 92 evra, a u Grčkoj je nasjkuplji i košta oko 1,3 evra, pa je ušteda pri kupovini 40 litara goriva 15 evra, jer u Makedoniji ta količina košta oko 36,80 evra, a u Grčkoj oko 52 evra.

Cena goriva u Srbiji, slobodno se može reći, smestila se u sredinu, kad je region u pitanju, odnosno nije ni najviša ni najniža. Za litar bezolovnog benzina u našoj zemlji je potrebno oko 1,18 evra, a dizel goriva oko 1,24 evra. Cena benzina niža je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Sloveniji, ali je ovo gorivo skuplje nego u Makedoniji, BiH i Bugarskoj.

Gotovo isto kao i kod nas litar dizela košta u Hrvatskoj i Sloveniji, ali je jeftinije ovo gorivo natočiti u Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, BiH. Naime, u Hrvatskoj litar benzina košta oko 1,34 evra, dok je dizel 1,25 evra, u Crnoj Gori bezolovni benzin košta oko 1,32 evra,a dizel oko 1,19 evra, u Sloveniji je litar bezolovnog benzina 1,36 evra, dok za dizel treba izdvojiti 1,25 evra.

Cene goriva u Mađarskoj gotovo da su identične, jer litar bezolovnog benzina košta oko 1,20 evra, a dizela oko 1,21 evro, a slično je i u Rumuniji ali je tamo cena viša - litar bezolovnog benzina košta oko 1,30 evra, a dizela oko 1,29 evra. Uz Bugarsku gde bezolovni benzin košta oko 1,12 evra, a litar dizela oko 1,16 evra, cena benzina povoljna je i u Makedoniji jer je litar 1,14 evra.

Dakle, razlike u ceni goriva postoje, pa bi, za one koji kreću put mora automobilom, bilo dobro da pre nego što krenu pogledaju koliko košta gorivo u okruženju, jer se pametnim točenjem rezervoara može dosta uštedeti ili ostati i s manje para u novčaniku pri kupovini iste količine iste robe.

Ušteda je najveća ako se gorivo kupuje u BiH ili Makedoniji, pa i u Bugarskoj, a računica kaže da se može ućariti i do dvadesetak evra po rezervoaru. To nije zanemarljiva suma i treba dobro razmisliti pre nego što se stane na pumpu, naravno, ukoliko su ove zemlje na putu do odredišta za odmor.

Nadlanu / izvor: dnevnik

Pogledajte još