Cibona slavila u Vršcu

BEOGRAD, 1. novembra 2009. (Beta) - Košarkaši Hemofarma izgubili su u Vršcu, posle produžetka, od zagrebačke Cibone sa 94:96 (26:22, 27:26, 25:24, 14:20, 12:14) u utakmici petog kola Jadranske lige.

Hemofarm je tako zabeležio četvrti poraz ove sezone, uz samo jednu pobedu, dok je Cibona neprikosonovena na vrhu tabele sa pet pobeda.

Tandem Miljan Pavković - Boban Marjanović dominirao je terenom i diktirao tempo igre u prvoj četvrtini pa su Vrščani u sedmom minutu imali prednost od devet poena (16:9).

I u drugoj deonici farmaceuti su zaigrali dobro, odgovornost je preuzeo Marko Šutalo koji je sa deset vezanih poena svom timu u 14. minutu obezbedio prednost od 12 poena (36:24).

Cibona je, posle četiri minuta bez pogotka, odgovorila snažno preko Marka Tomasa i Džamonta Gordona i stigla do svega jednog koša zaostatka (44:42), ali domaćin je još jednom izdržao pritisak pa je na poluvremenu ipak zadržao prednost (53:48).

Cibona je u 24. minutu, posle nekoliko grešaka Hemofarmovog Amerikanca Stivensona i nedovoljno oporavljenog Stefana Markovića, stigla do minimalnog vođstva (53:54).

Karadžić je reagovao, a po povratku na parket Gorana Jagodnika i Pavkovića, umesto Miloša Borisova i Markovića, ponovo je "proradio" i gorostasni Marjanović koji je samo u ovoj četvrtini ubacio 11 poena (68:62).

Furiozan nastavak serije Bobana Marjanovića i u poslednjoj četvrtini izbacio je Cibonu iz ravnoteže, što je Hemofarmu omogućilo da već u 33. minutu povede sa 75:64.

Međutim, u 36. minutu sudija Damir Javor, odlukom da centru Hemofarma Rašku Katiću na pola terena u napadu dosudi nesportsku ličnu grešku, uticao je na tok utakmice i omogućio Ciboni da umanji zaostatak na 75:71.

Na 50 sekundi do kraja Cibona je stigla do izjednačenja 80:80. Leon Radošević faulirao je Marjanovića pri zakucavanju, ali centar Hemofarma nije uspeo da zabeleži i poene iz dodatnog bacanja.

Gordon je sa druge strane bio oba puta efikasan i usledio je produžetak (82:82).

Cibona je zaigrala odlučnije, i sa osam poena Tomasa (dve trojke) povela sa sedam poena prednosti (85:92), ali Hemofarm se na minut do kraja, trojkom Šutala, ponovo vratio u igru (92:92).

Cibona je prekinula tradiciju poraza u Vršcu.

Najefikasniji u Hemofarmu bio je centar Boban Marjanović sa 30 poena, dok su Šutalo i Pavković dodali po 15 poena.

U Ciboni Marko Tomas postigao je 32 poena, dok je Gordon dodao 16 poena.

Trener Cibone Velimir Perasović rekao je da je njegova ekipa večerašnju utakmicu u Vršcu dobila zahvaljujući sreći, jer je Hemofarm dominirao celim tokom.

"Nismo mogli da branimo pik na Marjanovića, radili smo to na nedopustiv način. Ipak, imali smo želju da pobedimo. Zona ih je umrtvila, hrabro smo odigrali na kraju i zasluženo pobedili. Posebno bih istakao ulogu mladog Radoševića koji je bio ključan za našu pobedu", rekao je Perasović.

Trener Hemofarma Stevan Karadžić rekao je da su odbrane bile lošiji deo utakmice sa obe strane, te da je izgubio zbog malo igrača u rotaciji, a potom je ponovio da je u pripremama za ovaj meč na raspolaganju imao samo četvoricu zdravih igrača.

"Već sam dosadan sa personalnim problemima, ali nekoliko igrača iznelo je celu utakmicu. To je odlučilo, bez obzira što smo imali poslednji napad za pobedu. Pali smo u odbrani, Gordon je lako probijao Pavkovića koji je imao četiri lične, a egzekuciju je izvršavao Tomas", rekao je Karadžić.

Hemofarm: Pavković 15, Despotović, Marković, Obrenović, Krstović 5, Šutalo 15, Katić, Borisov 7, Marjanović 30, Petrović, Stivenson 14, Jagodnik 8;

Cibona: Gordon 16, Bogdanović 7, Troha, Radošević 12, Vukušić 8, Andrić 12, Bagarić 2, Zubčić 3, Princ, Rozić, Grejvs 4, Tomas 32;

Hala: Centar Milenium, Vršac Gledalaca: 1.200 Sudije: Javor (Slo), Obradović (BiH), Bijedić (BiH). 

Pogledajte još