Na današnji dan, 1946. osnovan UNESKO

Beograd, 4. novembar 2009. godine - Na današnji dan, 1946. godine osnovan je UNESKO (Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu). 

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) je specijalna agencija Ujedinjenih Nacija osnovana 1946. godine. Osnovni cilj organizacije je da doprinese miru i sigurnosti putem saradnje među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metoda unapređenja univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.

UNESCO ima 191 pripadnicu a glavno sedište organizacije je u Parizu sa preko 50 biroa širom sveta. 

UNESCO s provodi svoje aktivnosti u pet glavnih programa: obrazovanje, prirodne nauke, sociologija, kultura i komunikacije. 

UNESCO takođe sponzoriše projekte za pismenost, razvoj tehnike i pedagogije, internacionalne nauke, projekte regionalne kulturne istorije, projekte promovisanja kulturne raznolikosti i programe koji podržavaju internacionalne dogovore o čuvanju svetske kulturne i pripodne baštine.

Jedna od uloga Organizacije je da održava listu mesta svetske kulturne baštine. Ona se smatraju važnim prirodnim ili istorijskim mestima ili objektima čije očuvanje je važno za celokupnu svetsku zajednicu.

N.D.

Pogledajte još