fbpx

Glad, crteži i grafike

Ili jedeš da bi živeo i/ili živiš da bi jeo, isto je kao i reći ili jedeš da bi jeo i/ili živiš da bi živeo. 

Ili crtaš da bi živeo i/ili živiš da bi crtao, isto je kao i reći ili crtaš da bi crtao i/ili... 

Znači, verovatno da jedeš da bi živeo da bi crtao, ili živiš da bi jeo da bi crtao, ili crtaš...

Nađa se igra crtajući „glad“ života, koja je u njenim radovima smeštena u čistu umetnost. Ali, ne, nisu teme samo izgovor i povod njenoj maestralnoj upotrebi i savršenom baratanju likovnim elementima i zanatom, one su tiha filozofija (važi i za crteže i grafike viđene na prošlim izložbama).

Glad, porcelan, pribor za jelo, hrana, krpeni zečevi... na tacni... sve sa sertifikatom-cenom... na crtežu grafici, ne vidim, jer ih nema, jasne granice, kao u igri, kad se uozbiljimo i svi misle da je nešto važno a ono šala, ili obrnuto smejemo se a stvar je u suštini sasvim ozbiljna.

Ili ćemo jesti ili secirati... svejedno i sve jedno, ili će proraditi, probuditi se, „empatija“ ili „glad“. Kod Nađe kao da su i jedno i drugo povezani i trebalo bi ih pisati velikim slovima bez navodnika ili sa duplim navodnicima i nekoliko uskličnika, ali onih tihih, koje čuju samo oni koji žele i znaju da slušaju.

Osećam da sam ušao u krug posvećenika kojima se posrećilo da poznaju Nađu i njeno delo, i to je dovoljno, podelili smo to raspoloženje na otvaranju izložbe, lepo malo odabrano društvo. Podneli smo veliku žrtvu i po pravom kijametu došli u Veliku galeriju u popularnom Studenjaku.

Pamtićete ovo veče, 3. novembra 2009. godine, po prvom snegu, a mi još i po ovoj izložbi... „Sećaš se kakav je haos od nevremena bio kad je otvorena Nađina izložba“. Izložbu možete pogledati do subote 14. novembra bez obzira na vremenske prilike i neprilike. Razmišljam samo na koji način je ovo kompatabilno... ili nije... Šta će biti na sledećoj izložbi, već se sa velikim nestrpljenjem pitamo?... A do tada pročitajte likovni osvrt Maide Gruden, pogledajte izložbu, utolite glad za umetnošću, do neke sledeće gladi... 

Dragan Kljajić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.