Glad, crteži i grafike

Ili jedeš da bi živeo i/ili živiš da bi jeo, isto je kao i reći ili jedeš da bi jeo i/ili živiš da bi živeo. 

Ili crtaš da bi živeo i/ili živiš da bi crtao, isto je kao i reći ili crtaš da bi crtao i/ili… 

Znači, verovatno da jedeš da bi živeo da bi crtao, ili živiš da bi jeo da bi crtao, ili crtaš…

Nađa se igra crtajući „glad“ života, koja je u njenim radovima smeštena u čistu umetnost. Ali, ne, nisu teme samo izgovor i povod njenoj maestralnoj upotrebi i savršenom baratanju likovnim elementima i zanatom, one su tiha filozofija (važi i za crteže i grafike viđene na prošlim izložbama).

Glad, porcelan, pribor za jelo, hrana, krpeni zečevi… na tacni… sve sa sertifikatom-cenom… na crtežu grafici, ne vidim, jer ih nema, jasne granice, kao u igri, kad se uozbiljimo i svi misle da je nešto važno a ono šala, ili obrnuto smejemo se a stvar je u suštini sasvim ozbiljna.

Ili ćemo jesti ili secirati… svejedno i sve jedno, ili će proraditi, probuditi se, „empatija“ ili „glad“. Kod Nađe kao da su i jedno i drugo povezani i trebalo bi ih pisati velikim slovima bez navodnika ili sa duplim navodnicima i nekoliko uskličnika, ali onih tihih, koje čuju samo oni koji žele i znaju da slušaju.

Osećam da sam ušao u krug posvećenika kojima se posrećilo da poznaju Nađu i njeno delo, i to je dovoljno, podelili smo to raspoloženje na otvaranju izložbe, lepo malo odabrano društvo. Podneli smo veliku žrtvu i po pravom kijametu došli u Veliku galeriju u popularnom Studenjaku.

Pamtićete ovo veče, 3. novembra 2009. godine, po prvom snegu, a mi još i po ovoj izložbi… „Sećaš se kakav je haos od nevremena bio kad je otvorena Nađina izložba“. Izložbu možete pogledati do subote 14. novembra bez obzira na vremenske prilike i neprilike. Razmišljam samo na koji način je ovo kompatabilno… ili nije… Šta će biti na sledećoj izložbi, već se sa velikim nestrpljenjem pitamo?… A do tada pročitajte likovni osvrt Maide Gruden, pogledajte izložbu, utolite glad za umetnošću, do neke sledeće gladi… 

Dragan Kljajić

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.