Dan Madlenianuma

U duhu setnog podsećanja na svog pokojnog umetničkog direktora Gorjana Korunoskog, opera & teatar ''Madlenianum'', obeležio je osam godina od izvođenja prve premijere

''Ovo je trenutak sete i zadovoljstva. Sete, zato što Gorjan više nije s nama, a zadovoljstva, zato što otvaramo biblioteku koja nosi njegovo ime'' – rekao je Dejan Miladinović, reditelj SF opere ''Hofmanove priče'' i prijatelj Gorjana Korunoskog, pokojnog dirigenta, pijaniste, kompozitora i umetničkog direktora ''Madlenianuma''.

Podsećajući na pripreme ''Hofmanovih priča'', u kojima je uživao zajedno sa dirigentom Korunoskim, Miladinović je brojne zvanice podsetio na umetnički trag koji je Gorjan Korunoski ostavio, kako na ovu SF operu i imidž ''Madlenianuma'', tako i na domaću dirigentsku scenu.

Kao dirigent, a zajedno sa Miladinovićem i redaktor opere, Korunoski je značajno doprineo da se vrlo hrabra i, po mišljenju mnogih, efektna verzija Ofenbahove opere, 2005. godine postavi na jedinoj privatnoj operskoj sceni na Balkanu. Opora priča o traganju za ljubavlju, koju su redaktori, zajedničkom kreativnošću, smestili u daleki 26. vek, smatra se vrhuncem karijere Korunoskog, koji je iznenada preminuo 6. decembra 2005. godine, pre nego što je ostvario plan da diriguje postavkom ''Pikove dame'' Petra Iliča Čajkovskog.

Sećanjem na Gorjana Korunoskog, a zatim otvaranjem biblioteke koja nosi njegovo ime i obnavljanjem ''Hofmanovih priča'', pod dirigentskom palicom Aleksandra Spasića, obeležen je Dan "Madlenianuma", 26. januar. U 70 kvadratnih metara biblioteke, koju su do poslednjeg metra ispunili prijatelji, kolege i porodica Korunoskog, kao i glumci odeveni u futurističke kostime iz ''Hofmanovih priča'', otkriven je reljef s njegovim likom. Simboličnim navijanjem sata koji je, kako je supruga pokojnog dirigenta rekla, Korunoski dobio od biznismena Milana Jankovića, poznatijeg kao Philip Zepter, biblioteka je zvanično počela svoj život.

Sam Korunoski je začetnik projekta biblioteke ''Madlenianuma'', dok je njegova porodica inicijator ideje da se u ovu biblioteku uključi i njegov celokupni legat. Biblioteka ''Gorjan Korunoski'' obuhvata brojne knjige, stručne magazine, nototeku, fonoteku, videoteku i arhiv ''Madlenianuma'', a namenjena je celokupnoj stručnoj javnosti. 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još