Kacin pozdravio napredak Srbije

LJUBLJANA/BRISEL, 5. novembra 2009. (Beta) - Poslanik Slovenije u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin rekao je u četvrtak na raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP u Briselu pozdravio napredak Srbije na putu u Evropsku uniju.

Na sednici na kojoj se odvijala i razmena mišljenja sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, Kacin je prvo čestitao vladi Srbije za sve što je uradila u pogledu ukidanja viza i naglasio da Srbija uspešno ukida vize sama sebi. On je pohvalio i odluku da Vojvodina konačno dobije Statut što je dokaz da će i regionalizacija u Srbiji moći uspešno da se nastavi i tako omogući ubrzan razvoj nerazvijenih područja.

On je, međutim, izrazio zabrinutost zbog izveštaja nekih nevladinih organizacija o kršenju ljudskih prava i rekao da Krivični zakonik mora važiti za sve jednako, kao i da niko ne sme biti izuzet iz ravnopravnog tertmana.

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju je još rekao da je Srbija najveća država u regionu i da kao takva ima veoma važnu ulogu, kao i da može predstavljati motor u stabilizaciji i evropskoj integraciji, ali i da može biti i kočnica. "Vaš napredak pomaže svima u regionu i EU", poručio je slovenački poslanik Jeremiću.

Pogledajte još