BELI ANĐEO SRPSKOG ROKENROLA: U čast Milana Mladenovića

Za 35 godina života Milan Mladenović je uradio više nego što bi mnogi od nas učinili za tri života. Osim što je komponovao i tekstovima uobličio neke od najlepših pesama jugosovesnkog (srpskog) rokenrola, uradio je muziku za nekoliko pozorišnih predstava i filmove “Tajvanka kanasta” i “Crna Marija”.

Milana se nećemo sećati isključivo po muzici koju je stvorio. Njegov nepokolebljivi antiratni stav u vreme raspada SFRJ doneo mu je, uz podsmeh ratnoprofiterskog lobija, veliko poštovanje ljudi različitih generacija. Za generacije rođene sedamdesetih Milan je bio i ostao moralna i muzička vertikala koja se nijednim gestom ili izjavom nije dovela pod senku sumnje.

Milan je rođen 21. Septembra 1958. u Zagrebu gde njegov otac Spasa radio kao pripadnik Jugoslovenske narodne armije. Rano detinjstvo proveo je u Sarajevu u kojem je naučio da svira gitaru kod čuvenog Garija Garinče, kod koga su prve akorde naučili i mnogi drugi poznati muzičari kao što su Branko Đurić ili Goran Bregović.

Kad je imao 12 godina preselio se u Beograd. U XI Beogradskoj gimnaziji kod Šumica upoznao je drugare s kojima je na velikim odmorima pričao isključivo o muzici. Pod uticajem Ramonesa i The Television, brzo je prihvatio poruke i estetitku panka. Među prvima je u Beogradu počeo da sluša The Clash i Sex Pistolse. Sa druigarima iz škole Gagijem Mihajlovićem i Ivanom Vdovićem Vdom osniva grupu Limunovo drvo iz kojeg je ubrzo nastao Šarlo akrobata.

Kad se raspao Šarlo osnovao je Katarinu II. Sve ostalo je istorija koju manje-više svi dobro znamo.

Da je živ Milan bi danas napunio 57 godina. Ovako, pošto nas je napustio prerano, u 36. godini, pamtićemo ga kao večitog dečaka srpskog rokenrola.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.