U slavu akvarela 2009.

Autori izloženih dela su iskoristili suštinu akvarelističke zavodljive tehnike bliske senzibilitetu sveta za komunikaciju sa njim, ogledanje u slici i kolegijalnom gestu.
Leposava Milošević-Sibinović

Nacionalni muzej akvarela “Alfredo Guati Roho” u gradu Meksiku je prva institucija u svetu posvećena isključivo izražavanju kroz specifičnu likovnu tehniku akvarela.

Održavanjem 1. međunarodnog bijenala akvarela 1994. godine, izvanrednom organizacijom narednih, sve do 8. pa se već može govoriti i o značajnoj tradiciji, i uvođenjem 23. novembra kao međunarodnog  Dana akvarela, Muzej stiče svetski ugled.

Na 8. međunarodnom bijenalu akvarela, Meksiko 2008/09. predstavljeni su radovi šest eminentnih umetnika iz Srbije: Momčila Antonovića, Leposave Milošević-Sibinović, Jasne Nikolić, Bojana Otaševića, Miloša Sibinovića i Zvonka Tilića, različitih poetika i izraza, listom nagrađivanih na izložbama akvarela u zemlji i inostranstvu, zastupljenih u značajnim umetničkim kolekcijama. Isti umetnici, sa drugim radovima, priređuju Prateću izložbu u Beogradu.

Na otvaranju izložbe u četvrtak 5. novembra (iako vlada strah od gripa, pa eto ironije meksičkog) velika gužva, što kažu galerija je bila premalena da u nju stanu svi ljubitelji lepih umetnosti, u kojima akvarel stoji negde na samom vrhu. O akvarelu, druženju na bijenalu, o međunarodnoj saradnji u kulturi, umetnicima i njihovim likovnim poetikama govorili su: Mirjana Savić, istoričar umetnosti i kustos ove izložbe, Jasmina Ninkov, direktor BGB i Leposava Milošević-Sibinović, autor ovog projekta.

Možda je i trenutak i obaveza da se zahvalimo Leposavi Milošević-Sibinović na odličnoj, nesebičnoj saradnji, pre bi se možda moglo reći pomoći, osim ovog velikog projekta Leposava nam često šalje materijale i sa drugih referentnih likovnih događaja. Takođe i Galerija Atrijum Biblioteke grada Beograda ima sve bolji i bolji program, tradicionalno velike i značajne izložbe, velike i poznate umetnike, ali istovremeno podržava i nove projekte i mlade umetnike.

Ostaje nam samo da od srce preporučimo izložbu „U slavu akvarela“, nemojte je nipošto propustiti, a možete je videti do 18. novembra 2009. godine i onda ćete sa nestrpljenjem čekati 9. bijenale. 

Dragan Kljajić

Pogledajte još